MUF:s nya liberala ordförande: Våga prata mer om Black Lives Matter och Greta Thunberg

Matilda Ekeblad är ny ordförande för MUF Foto: Pressbild MUF/Nyheter Idag/CC-BY-4.0: © European Union 2020
  • Söndag 15 nov 2020 2020-11-15
E-post

SVERIGE Moderata ungdomsförbundet, MUF, ser ut att ladda för nya politiska grepp efter att 24-åriga liberalen Matilda Ekeblad från Boxholm valts till ny förbundsordförande.  – Om vi ska vinna den yngre generationen måste vi våga prata mer om saker som aborträtten, Black Lives Matter och Greta Thunberg, har Ekeblad tidigare sagt till Expressen. Ekeblad har också ifrågasatt slöjförbud i skolan och tuffare kriminalpolitik. 

Under lördagen valdes Matilda Ekeblad – som beskriver sig själv som liberal – till ny förbundsordförande för Moderaternas mäktiga ungdomsförbund, MUF. Hon efterträder Benjamin Dousa som tillträder som vd för den marknadsliberala tankesmedjan Timbro.

– MUF är en viktig del av svensk politik. Jag vill att vi ska bredda vår politik och ha svar på de frågor som vi kanske inte har haft tidigare. Utan att för den delen tumma på politiken om sänkta skatter och tryggare rättsstat. För min generation är mänskliga rättigheter och jämställdhet viktiga, likt miljö- och klimatfrågorna. Här måste MUF och Moderaterna våga ta plats, säger Matilda Ekeblad i ett pressmeddelande.

I en intervju med Expressen har Ekeblad sagt att hon tycker att MUF bör ”snegla” på framgångsrika exempel till vänster.

– Om vi ska vinna den yngre generationen måste vi våga prata mer om saker som aborträtten, Black Lives Matter och Greta Thunberg, säger hon.

Black Lives Matter skriver bland annat i sitt manifest att man vill upplösa/splittra (”disrupt”) den västerländska kärnfamiljen. På deras agenda finns också att etnicitet och kön ska vara en faktor vid offentliga anställningar, upphandlingar och utbildningsplatser. Med andra ord, kvinnor och icke-vita ska kunna gå före.

Grundarna av Black Lives Matter är uttalade marxister.

– Vår största väljarbas är män, och det man kan se i opinionsundersökningar, framför allt hos unga, är att tjejer bryr sig mer om de här frågorna så det är där måste vi kraftsamla, säger Ekeblad till Expressen. Hon bedyrar samtidigt att hon vill förvalta den högersväng som gjorts av MUF under Benjamin Dousas tid som ordförande.

Tidigare har Ekeblad kritiserat Moderaternas satsningar på lag och ordning, ifrågasatt att man stoppar böneutrop i moskéer och ifrågasatt slöjförbud i skolan.

”Vad har det exempelvis för betydelse för brottsligheten i stort om anonyma vittnen införs, men grundlagen sätter stopp för att det ska kunna tillämpas annat än i undantagsfall?

Vad har egentligen åstadkommits om de två moskéer i Sverige som har tillstånd för böneutrop tystnar? Om slöjor förbjuds i skolan, vad har det för betydelse för integrationen i utsatta områden? Ställningstaganden i sådana symbolfrågor kan inte vara bärande för politiken”, skrev Ekeblad i en debattartikel i DN.

I en intervju om den SD-associerade konservativa tankesmedjan Oikos är Matilda Ekeblads uppfattning att Moderaterna prioriterar individer och ”frivilliga sammanslutningar” före familjen.

– Oikos betyder hem och ska värna familjen, medan M ser mer till individer och frivilliga sammanslutningar. Det är ganska stora värdeskillnader som är svåra att förena, säger Ekeblad i intervjun.

När Nyheter Idag ringer upp för en intervju – bland annat om Black Lives Matter – svarar Matilda Ekeholm ”att hon sitter lite dåligt till” och frågar om hon kan ringa upp om en liten stund.

Hon ringer inte upp. Och återkommer inte när Nyheter Idag kontaktar henne senare under kvällen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag