Muhammad som knivhögg polis i Stockholm har själv sagt att han är 25 år gammal

Muhammad grips, den knivskurne polismannen på sjukhuset. Foto: Privat/polisen
Muhammad grips, den knivskurne polismannen på sjukhuset. Foto: Privat/polisen
  • Måndag 4 sep 2017 2017-09-04
E-post 4962

STOCKHOLM Hussaini Muhammad, som misstänks för förra veckans knivdåd nära Medborgarplatsen i Stockholm, har själv hävdat att han är 25 år gammal. Det framgår av handlingar från Stockholms tingsrätt som Nyheter Idag tagit del av.

En i vanliga fall väl insatt poliskälla uppgav i torsdags för Nyheter Idag att den misstänkte är ett 17-årigt så kallat gatubarn från Marocko. Men handlingar från domstolen tyder istället på att han är ett ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Inför lördagens häktningsförhandling hade nämligen domstolen beställt tolk till dari, en persisk dialekt som är vanlig i just Afghanistan.

På tingsrättens att göra-lista står bland annat att läsa: ”Kontakt med Migrationsverket och Soc gällande misstänkts status i riket”.

Ingenstans av handlingarna framgår emellertid vilket land Hussaini Muhammad är medborgare i. Medborgarskaps-fälten på samtliga handlingar har lämnats blanka. Nyheter Idag söker därför förövarens advokat, flyktingaktivisten Sebastian de Ciutiis, för att fråga honom om han vet vilket land hans klient kommer ifrån.

”För närvarande kommenterar jag inte ärendet”, svarar han i ett mejl.

Säger att han är 25 år

Enligt domstolens handlingar bor Hussaini Muhammad på ett HVB-hem inrymt i ett villaområde på Tyresö öster om Stockholm. Enligt handlingar från socialtjänsten i kommunen har han själv sagt att han är 25 år gammal, inte 17 som han påstått för Migrationsverket. I socialtjänstens handlingar finns även uppgifter från den misstänktes föräldrar som istället säger att deras son är 23 år gammal.

Den misstänkte är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och åtal ska vara väckt senast 15 september. Det är oklart var han förvaras i väntan på åtal, men enligt domstolshandlingar vill man inte låsa in honom på ett vanligt häkte.

Istället ska han placeras på ett Sis-boende tillsammans med andra tvångs­omhändertagna pojkar och flickor. Tyresö kommun har fått i uppdrag att ordna ett sådant specialboende åt den misstänkte, något som är svårt att ordna och mycket dyrt. Boendet kommer kosta kommunens skattebetalare tusentals kronor per dygn enligt den fastlagda tariffen.

Polisen: ”Ville mörda mig”

I förhör berättar den knivskurne polismannen Ted, hans kollega Marcus och ytterligare ett vittne om attacken.

Marcus berättar hur han och Ted under torsdagen patrullerar runt Medborgarplatsen när han plötsligt uppfattar ”något svart” i periferin. Ögonblicket efter får Ted ett slag i bakhuvudet, när han vänder sig om får han syn på Hussaini Muhammad som står med en stor köttkniv i handen.

Ett annat vittne berättar att knivmannen tar tag i och drar ned Teds krage innan han utdelar knivhugget.

Ett fotografi som Nyheter Idag tagit del av visar ett djupt otäckt sår i Teds blodiga nacke. Det är lätt, även för någon som saknar medicinsk utbildning, att inse att hugget hade varit dödande om det träffat lite annorlunda.

– Den personen ville mörda mig, konstaterar Ted.

Marcus kan tillsammans med andra tillskyndande poliser snabbt övermanna och gripa Hussaini Muhammad efter knivattacken. Det var vid lördagens häktningsförhandling oklart om den nu häktade mannen erkänner eller förnekar brott.

Kvinna svarar i telefon

I domstolshandlingarna listas ett telefonnummer till Hussaini Muhammad. När Nyheter Idag provar att ringa det numret svarar en svensk kvinna som tycks vara i övre medelåldern. Hon presenterar sig med sitt namn.

– Ingen relation alls, svarar hon när Nyheter Idag frågar vilken relation hon har till Hussaini Muhammad.

Hur kommer det sig då att du har hans telefon?

– Jag har ingen kommentar alls till det.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag