Musk: Borde Trump få komma tillbaka till Twitter?

Donald Trump och Elon Musk. Bild: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0 / Public Domain
  • Lördag 19 nov 2022 2022-11-19
E-post 83

Borde Donald Trump få chansen att komma tillbaka till Twitter? Den frågan ställde den nye ägaren Elon Musk till Twitters användare på fredagen amerikansk tid. I skrivande stund har omröstningen fått över åtta miljoner röster.

Det var efter stormningen av Kapitolium som USA:s förre president Donald Trump blev permanent avstängd från Twitter. Som skäl till avstängningen angav Twitter att man såg en ”risk för ytterligare uppvigling till våld”.

Läs mer: Trump permanent avstängd från Twitter: ”Risk för ytterligare uppvigling till våld”

Den nye ägaren och vd:n Elon Musk har emellertid öppnat för att åter välkomna den forne presidenten till plattformen. På fredagen öppnade han en omröstning där Twitters användare kunde gå in och tycka till i frågan.

Läs även: Hundratals anställda lämnar – då skojar Musk om Twitters död

Lördag förmiddag svensk tid innehar ja-sidan – de som tycker att Trump ska vara välkommen tillbaka på plattformen – en knapp majoritet mot nej-sidan. I dagsläget har över åtta miljoner användare röstat och enligt Musk inkommer ungefär en miljon röster per timme.

Samma dag som Musk öppnade omröstningen om Trump blev tre avstängda användare – kändispsykologen Jordan Peterson, satirsajten Babylon Bee och komikern Kathy Griffin – välkomnade tillbaka till plattformen.

Kathy Griffin fick sitt konto avstängt under Musks tid som ägare efter att ha bytt namn på kontot till ”Elon Musk” utan att ange att det rörde sig om en parodi. Men nu har alltså även hon fått sitt konto återaktiverat.

Andra tycker att även konspirationsteoretikern Alex Jones – som stängdes av från Twitter redan 2018 – borde tillåtas komma tillbaka till plattformen.

Musk meddelar dock att Jones inte är välkommen tillbaka till Twitter.

Läs även: Trump och Musk i het ordväxling: ”Bullshit artist”

Oavsett om han är välkommen tillbaka eller inte är det oklart huruvida Trump kommer att återvända till Twitter.

Sedan han stängdes av från plattformen har han lanserat sin egen sociala media-plattform Truth Social och han har tidigare sagt att han inte tänker komma tillbaka till Twitter – även om Elon Musk skulle upphäva avstängningen.

– Nej, jag kommer inte gå tillbaka till Twitter, sade han till CNBC i april.

Beskedet då var att han istället kommer fortsätta använda Truth Social och att många andra hade börjat använda plattformen.

– Jag gillar Elon Musk. Jag gillar honom mycket. Han är en briljant individ. Vi gjorde mycket för Twitter när jag var i Vita huset. Jag var besviken över sättet jag behandlades på av Twitter. Jag kommer inte att gå tillbaka till Twitter, fortsatte han.

Uppdatering:

I slutändan vann ja-sidan över nej-sidan i Musks undersökning och Trumps Twitterkonto har nu återinförts på plattformen.

Borde Trump få komma tillbaka till Twitter?
576 röster (se resultat)

Läs även: Fiasko för ”Trumpty Dumpty” – hånas av högermedia efter valet

Lyssna även på: Kommer republikanerna dumpa Trump?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag