Muslimer: Böneutrop onödigt – idag finns mobilappar

Bilden föreställer Uppsala moské. Foto: Wikipedia
  • Onsdag 8 aug 2018 2018-08-08
E-post 63

SVERIGE Med modern teknik som mobilapplikationer behövs inte längre böneutrop. Det säger företrädare för olika moskéer i Sverige säger till Sveriges Radio.

I våras blev det mycket uppståndelse kring moskén i Växjö som ansökte och fick tillstånd till böneutrop. Syftet med böneutropet är dels att påminna muslimer om när det är dags att be, och enligt den före detta imamen Tomas Samuel ska det också ”proklamera islam över en stad”.

Läs mer: Ex-imam: ”Böneutropet ska proklamera islam över en stad”

Medan moskén i Växjö tyckte att det var viktigt att ha böneutrop finns det andra muslimer i Sverige som inte alls håller med. Sveriges Radio har till exempel pratat med Mohammad El-Alti, pressansvarig för sunnimuslimska Göteborgs moské, som säger att det nu finns mobilappar som påminner om bönetiderna.

– Faktum är att vi har ett böneutrop men det är innanför moskéns väggar. Sedan är det ju så att alla muslimer har en mobiltelefon och de har en app som visar när det är dags för bönen, och det räcker för de flesta, säger han.

Mohammed El-Alti påpekar att majoriteten av Göteborgs befolkning inte är muslimer, och att böneutropet kan uppfattas som störande för de som inte vill ta del av det religiösa budskapet.

– Majoriteten är inte muslimer i moskéernas omgivning. Därför är det väldigt viktigt för oss att man inte stör sin omgivning och att man får ett okej från omgivningen.

Shiamuslimska Imam Ali-moskén i Järfälla utanför Stockholm är inne på samma spår. Där tycker man också att appar fyller den funktion som böneutropen har haft.

– Det finns massor av sådana applikationer och dem kan man ladda ner från olika länder, så teknikmässigt finns inte den här problematiken att kunna veta när det är dags att be, säger talespersonen Akil Zahiri.

Läs även: Majoritet av väljarna vill förbjuda böneutrop – svagt stöd bland partierna

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag