Muslimer kritiska till medietystnad om demonstration mot Islamiska Staten

  • Tisdag 15 Dec 2015 2015-12-15
E-post 78

LONDON Brittiska muslimer är kritiska till att det varit så tyst i media om en muslimsk demonstration som hölls tidigare i månaden mot Islamiska Staten. – Jag tror att anledningen till att mainstream-media inte rapporterat om det här är för att det inte är tillräckligt snaskigt för att sälja tidningar, säger demonstranten Mohammed Al-Sharifi.

Frustration. Det är vad organisatörerna känner efter att tusentals människor deltagit i en demonstration i London mot terrorism och mot Islamiska Staten tidigare i månaden. Arrangörerna av demonstrationen är shiamuslimer och varje år håller de en procession genom Londons gator som en del av firandet av den shiamuslimska högtiden Arba’in.

I år var manifestationen mer politisk än den brukar vara då ett stort antal av deltagarna höll upp plakat där de tog avstånd från terror. ”Islam respekterar andra trosuppfattningar”, ”Inte i mitt namn” och ”Terrorism har ingen religion” stod det på några av skyltarna.

Men i brittisk media har det varit tyst om demonstrationen, något som arrangörerna av den är kritisk till.

– I år hade vi hundratals plakat som sade nej till terrorism och nej till IS. Ett väldigt konkret budskap, säger arrangören Waqar Haider till The Independent.

Han tror att anledningen till medietystnaden är att demonstrationen inte passar in i en stereotyp bild av hur muslimer är.

– Jag tror att det beror på stereotyper. Människor ser hela det muslimska samfundet som ett enda samfund. Men det muslimska samfundet är ett samfund med stor mångfald där de allra flesta förfasas över IS.

Mohammed Al-Sharifi, som var volontär och deltog i demonstrationen, har en egen hypotes kring varför det varit så tyst om demonstrationen.

– Jag tror att anledningen till att mainstream-media inte rapporterat om det här är för att det inte är tillräckligt snaskigt för att sälja tidningar, säger han.

Kritikerna menar dock att demonstrationen saknar nyhetsvärde, bland annat eftersom den i första hand var en religiös shiamuslimsk manifestation, och att det är därför den mediala uppmärksamheten uteblivit. Liknande demonstrationer hölls i bland annat Malmö och den italienska huvudstaden Rom, skrev Expressen och SvD i början av månaden.

En av kritikerna är den australiske docenten Rodger Shananan som bland annat doktorerat i arabiska och islamska studier vid University of Sydney. På Twitter efterlyser han att muslimer tydligare tar avstånd från muslimska ledare som uppmanar till att döda i islams namn.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag