Muslimsk friskola: ”Allah gör så att blommorna blommar…”

Genrebild. Foto: Flickr. Text: Genius.com
  • Lördag 21 jul 2018 2018-07-21
E-post 3567

GÖTEBORG Vetenskapsskolan F-3 får bakläxa av Skolinspektionen. Detta sedan den muslimska friskolan har ändrat texten i Idas sommarvisa. ”Jag” har bytts ut mot ”Allah” i textraden ”jag gör så att blommorna blommar”, skriver Spanaren.

Den muslimska friskolan Vetenskapsskolan F-3, som är en fristående grundskoleenhet med elever i förskoleklass och årskurserna 1–3 i Göteborgs kommun, kritiseras på två punkter av Skolinspektionen efter en granskning i maj.

Enligt Spanaren rör det sig om ”konfessionella inslag i schemalagd undervisningstid”.

”Skolinspektionen observerar att eleverna inte börjar äta sin frukt och att sagan inte heller startar förrän gruppen genomfört bönen”, skriver Skolinspektionen.

Men kritiken stannar inte där. I rapporten står det vidare:

”Under samma lektionsobservation observerar Skolinspektionen att det även förekommer två sånger med konfessionellt budskap. I det ena fallet har en ändring gjorts av ’Idas sommarvisa’ där ordet ’jag’ i refrängen ändrats till ’Allah’ så att refrängen blir ‘Allah gör att blommorna blommar…’.”

Som förklaring på Skolinspektionens frågor hur textändringen har motiverats inför barnen, säger läraren att han har informerat dem om att det är ”Allah som gör att blommorna blommar”. Enligt läraren är det inte tvång att sjunga visan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag