Muslimsk kvinna tog av slöjan och började läsa Bibeln – hotades med att få huvudet avskuret av sin egen lillebror

21-åringen har klottrat "Min Gud, Allah Allah Mohammed må frid vara med honom min Gud den störste guden" på arabiska på väggen vid sin säng. Foto: Polisen
21-åringen har klottrat "Min Gud, Allah Allah Mohammed må frid vara med honom min Gud den störste guden" på arabiska på väggen vid sin säng. Foto: Polisen
  • Måndag 17 jul 2017 2017-07-17
E-post 1954

VÄXJÖ En 21-årig medborgare från Jemen har dömts till rättspsykiatrisk vård för att först ha hotat döda en man på Arbetsförmedlingen för att han inte fick bidragspengar och därefter hotat döda sin egen syster som han påstod var en ”hora” eftersom hon tagit av sin slöja och börjat läsa Bibeln.

Det är den 20 april i år som den hotfulle 21-årige jemenitiske flyktingen kliver in på Arbetsförmedlingen i Växjö och börjar kräva pengar. Mannen är sedan tidigare känd på Arbetsförmedlingen och varje gång han dykt upp på kontoret har medarbetarna där, enligt vittnesförhör, känt sig illa till mods.

21-åringen har bott i Sverige de senaste tre åren och lever på bidrag. Han får så kallat etableringsstöd, ett relativt sett förmånligt bidrag som nyanlända invandrare som beviljats uppehållstillstånd i Sverige har rätt till. Villkoret för att få bidraget är emellertid att man följer en särskild etableringsplan. Det hade inte den 21-årige mannen gjort. Istället hade han använt bidragspengarna för resor till Tyskland och struntat i att följa sin etableringsplan. Då drogs bidraget in.

– Jag går inte härifrån utan pengar, är det första 21-åringen säger när han kliver in på Arbetsförmedlingens kontor den här dagen.

Därefter uttalar han hot på arabiska som en tolk, som närvarade på kontoret, översatt åt polisen.

– Jag kommer döda dig. Jag ska ha kniv med mig och sticka kniven i din mage. Jag ska ta livet av dig, säger han bland annat på arabiska till en arbetsförmedlare som förklarar att de inte har några pengar att ge till araben.

Arbetsförmedlaren som blir hotad tillkallar sin chef och tillsammans lyckas de lugna ned den aggressive mannen. De ger honom ett gratis endagsbusskort så han kan ta bussen till grannkommunen Uppvidinge. Det nöjer han sig med och går därifrån. Det framgår inte av den offentliga delen av polisutredningen varför 21-åringen vill åka buss till Uppvidinge.

Polisanmäler sin syster

Det går några veckor. Den 9 maj vid halv elva-tiden dyker 21-åringen upp igen, denna gång på polishuset i Växjö. Han vill nu göra en polisanmälan mot sin egen syster.

21-åringen anklagar sin syster för att vara en ”bitch” och en ”hora” och hoppas att de svenska myndigheterna ska ingripa mot systern. Bland annat anklagar han systern för att ha haft sex med hans killkompisar.

Poliserna förklarar att det han beskriver inte är ett brott. Då utbrister han:

– Jag har varit hos polisen för att få hjälp, och jag fick ingen hjälp. Så nu kan ingen anklaga mig när jag tar hand om det själv. Om jag ser henne kommer jag ha huvudet av henne.

När 21-åringen upprepar hoten mot sin syster beslutar en polispatrull om att gripa honom för olaga hot. De tolkar det som att mannen tänkt skära huvudet av sin egen syster.

När mannen visiteras i samband med gripandet har han en kniv och en sax på sig.

Ville leva som en svensk

Samma dag som 21-åringen grips ringer polisen upp den syster som han hotat till livet. Systern berättar för polisen att hon vill känna sig fri här i Sverige, slippa bära slöja och att hon börjat läsa Bibeln. Det är något som gör att hon, bortsett från sina föräldrar och en syster, nu är utfryst av sin släkt.

Hon säger också att hennes önskan att leva som en svensk i Sverige provocerar hennes lillebror. Han har ”samma tankar som IS” och ”resonerar i sina tankar i sin religion precis som en IS krigare”, står att läsa i polisens förhör med henne. Han ska dessutom ha sagt till henne att hon borde halshuggas.

Systern berättar att hon är rädd för sin bror, att han är psykiskt sjuk och vill döda henne men samtidigt vill ha sex med henne och inbillar sig att de är ett par, inte syskon.

Enligt henne är brodern en ”mycket farlig person”, hon håller sig gömd undan honom och lever i skräck.

Rättspsykiatrisk vård

Förra veckan dömdes den 21-årige mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för olaga hot, hot mot tjänsteman och brott mot knivlagen. Han ska dessutom betala 5 000 kronor i skadestånd till sin syster.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag