Muslimsk milis mördade över 140 i julmassaker

Plateau state i Nigeria. Bild: Rhoda Adu/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 28 dec 2023 2023-12-28
E-post 0

Under julhelgen har minst 140 personer mördats i attacker mot olika byar i Plateau state i centrala Nigeria, rapporterar Time. Offren för massakern är framförallt kristna, och även om ingen har tagit på sig ansvar misstänks miliser som tillhör den muslimska Fulani-stammen.

Fulani-miliser har tidigare begått liknande massakrer i området, och förutom religionen handlar konflikten även om tillgången på betesmark och vatten. Fulani-stammen är framförallt herdar, medan offren för massakrerna är jordbrukare.

Amnesty Internationals kontor i Nigeria har hittills bekräftat 140 dödsoffer, men den verkliga dödssiffran tros vara högre då många personer fortfarande saknas.

Personer på plats uppger att det tog över 12 timmar innan den nigerianska säkerhetstjänsten kom till platsen.

– Jag larmade med de kom aldrig. Överfallet inleddes klockan sex på kvällen men säkerhetsstyrkorna kom hit klockan sju på morgonen, säger Sunday Dawum från byn Mbom Mbaru där minst 27 personer mördades, inklusive Sundays bror.

Den nigerianska armén uppger att man inlett operationer i området i jakt på misstänkta förövare. Nigerias president Bola Tinubu, som valdes i år på löften om att återställa säkerheten i Nigeria, uppger att han instruerat säkerhetsstyrkor att ”finkamma varenda del av zonen och gripa de misstänkta” i ett uttalande.

Amnestys chef i Nigeria Isa Sanusi säger emellertid att Tinubu inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att garantera säkerheten i det drabbade området.

– Ibland påstår de att de har gjort gripanden men det finns aldrig bevis för det. Myndigheterna skamlösa misslyckande med att skydda det nigerianska folket har sakta blivit normen, säger han.

Läs även: Muslimska ”herdemilisens” blodiga massaker – 120 döda

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag