Muslimska terrorister har tagit gisslan på kenyanskt universitet

Ett utryckningsfordon i Garissa. Foto: Faksimil Youtube
  • Torsdag 2 apr 2015 2015-04-02
E-post 136

KENYA På morgonen har ett universitet i östra Kenya utsatts för en terrorattack. Flera elever är skadade och rapporter talar även om döda. Polis och militär har omringat universitetet efter att terroristerna tagit gisslan.

Den muslimska terrororganisationen al-Shabaab har ännu en gång anfallit Kenya. På torsdagsmorgonen stormade beväpnade terrorister Moi universitetet i staden Garissa, inte långt från gränsen till Somalia.

Enligt kenyanska Röda Korset har minst 65 skadats under morgonen. Flera medier rapporterar även om dödsfall, några bekräftade siffror finns dock ännu inte.

Enligt kenyanska Standard Daily ska de muslimska terroristerna siktat in sig på skolans muslimer under deras morgonbön. Enligt vittnet som Standard Daily talat med ska terroristerna till en början uppgett att de var studenter som skulle be sin morgonbön i skolans moské. Detta är något som således inte lär ha lurat vakterna, då den första eldväxlingen skedde alldeles utanför lärosätets portar. Den polisstyrka som vaktade universitetet ska dock ha lyckats slå tillbaka den första attacken. Terroristerna gav sig emellertid inte av, utan gick i stället in i universitetets studentkorridorer. Enligt flera kenyanska medier har både förstärkande polis och operatörer från landets militära specialstyrkor nu anlänt till platsen.

Släpper muslimer ur gisslan

Enligt CNN har situationen nu utvecklats till en gisslansituation. Det är dock i denna stund oklart hur många elever och skolpersonal som fortfarande befinner sig på området. Enligt BBC har terroristerna separerat muslimerna i gisslan från övriga, och minst 15 muslimer ska även ha frigivits.

Situationen är således överhängande lik al-Shabaabs terrorattentat i Kenyas huvudstad Nairobi i september 2013. Även där delade man upp gisslan efter religion, för att sedan kunna släppa muslimer.

Oro för ny attack i Nairobi

al-Shabaab har varit ett problem för Kenya under en lång tid, men situationen förvärrades efter att Nairobi inledde en militär intervention i grannlandet Somalia.

I Nairobi minns man fortfarande attacken mot köpcentret, och idag är man även rädda för att al-Shabaab ska slå till igen. Den lokala polismyndigheten har på morgonen skärpt säkerheten runt om i huvudstaden.

Att den muslimska terrororganisationen skulle iscensätta ännu ett dåd kom dock inte som en överraskning för kenyanerna.

– Att de skulle slå till igen var definitivt, frågan vara bara var. Den kenyanska regeringen har vägrat att dra tillbaka sina soldater från Somalia. Det är huvudanledningen till dagens dåd, säger nairobibon Marvin de Guanso till Nyheter Idag.

Även terrorattacken 2013 förklarades med Kenyas intervention i Somalia.

– Ju längre de [Kenyas försvarsmakt] stannar, ju fler terrorattacker kommer att ske, förklarar Marvin.

Nyheter Idag kommer att följa utvecklingen i Garissa under dagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag