Mycket märklig historia runt Egor Putilov

Historien om Putilov väcker frågor. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil Aftonbladet
  • Lördag 3 sep 2016 2016-09-03
E-post 121

LEDARE Aftonbladets avslöjande om SD-tjänstemannen Egor Putilov väcker många frågor, både om hans roll hos SD men även Aftonbladet och medier i stort. Ovanpå allt vilar ryss-konspirationen som en våt filt över alltihopa. Vi har nog inte sett det sista i den här historien ännu.

Vem är Egor Putilov? Det är ett alias, en pseudonym, för en journalist som arbetat på Sveriges Radio, Aftonbladet, Expressen men även på tidningen Arbetaren. Med stor braskande rubrik kan vi läsa ”AFTONBLADET AVSLÖJAR: V gav bistånd till pro-ryssar”, en text signerad Lisa Röstlund och Egor Putilov.

I en text om utsatta journalister listar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson en rad namn. Martin Schibbye, Johan Persson, Dawit Isaak tillsammans med Egor Putilov. Även tidningen Arbetaren har publicerat ett antal artiklar skrivna av Putilov, inte minst reportage från Syrien.

Egor Putilov har arbetat mycket nära Daniel Wiklander – en journalist som är mycket kritisk till regimen i Ryssland och aktiv i dessa debatter. Wiklander var tidigare även chefredaktör på Arbetaren. Nu hintar Lena Mellin, ansvarig utgivare på Aftonbladet att Putilov i själva verket kan springa ryssens ärende. Det är helsnurrigt.

Det finns många frågetecken i denna storyn, jag ska lista några av de saker jag själv reagerar på.

– Jag har bett Putilov vid flera tillfällen ge mig ett telefonnummer. Det vill han inte. All korrespondens sker via Facebook eller via e-mejl. Det får mig att fundera lite, det är alltid enklare att få en uppfattning om en människa när man pratar med denne. Jag har heller aldrig träffat den här människan, utan jag får bygga mitt omdöme via andra – både via SD där han idag arbetar men även via andra personer som på ett eller annat sätt vet vem han är. Det är ett beteende som får mig att bli misstänksam.

– Samtidigt, han backar inte en millimeter eller ”gömmer” sig efter Aftonbladets avslöjande. En person som blivit ”påkommen” brukar normalt göra sig oanträffbar och halsa i sig en sjuttifemma eller motsvarande. Det gör inte Putilov, han skickar istället in en insändare och hugger tillbaka. Likadant svarar han på mina frågor när jag ställer dem. Det är samtidigt ett beteende som stärker hans trovärdighet.

– Aftonbladet skriver att de kan koppla Putilov till den falska debattartikeln, alltså att det är han som skickat in den till tidningen. Men de visar inte hur de har kopplat honom till detta, förutom påståendet att de upptäckt detta via ett mejl och ett telefonnummer. Jag tror såklart inte att Aftonbladet publicerar en sådan här sak utan att de är säkra på sina uppgifter, men normalt sett när man avslöjar något berättar man även hur man kommit fram till de nya uppgifterna. I och med att det inte redovisas samtidigt som Putilov nekar och hävdar motsatsen, blir det en slags ”ord mot ord”-situation. Om Aftonbladet kan visa hur de kommit fram till att det är Putilov som skickat in texten vore det oerhört önskvärt om de också gjorde det.

– Om Putilov nu, som Aftonbladet skriver i sin rubrik, är en desinformatör, hur vet vi då att hans tidigare avslöjanden stämmer? Har Aftonbladet och andra tidningar möjligen publicerat desinformation?

– Varför intresserar sig Säpo för Putilov? Nyheter Idag kunde avslöja att de varit angelägna om att läsa in sig så mycket det går på honom. Själv menar han att det finns en naturlig förklaring då han lever under hot.

– Har Daniel Wiklander, en av de mest kända ”ryssjägarna”, i själva verket arbetat tillsammans med en person som arbetar för ryska statens intressen? Det är en tolkning man kan göra om man läser vad Lena Mellin skriver.

– Hur är det ens möjligt att ena stunden vara en respekterad journalist bakom tunga avslöjanden i flera etablerade tidningar för att sedan – i en handvändning – visa sig vara en desinformatör? Om Putilov är en desinformatör, hur vet vi att det inte finns fler sådana individer på de stora redaktionerna?

– Hur kan man hoppa från en etablerad vänstertidning som Arbetaren till att bli tjänsteman hos Sverigedemokraterna? Själv ger han det sorglösa svaret att han tar de jobb han får. Det går ju att tolka in lite vad man vill i det. Han har även hunnit med att arbeta på Migrationsverket. Kanske är det inget konstigt med det, men i vart fall lite unikt.

– Enligt Putilov själv sökte han sig inte till SD, utan någon från SD rekryterade honom efter att han började blogga kritiskt om svensk migrationspolitik. Så sett kan det förstås vara rimligt. Men om han nu är så pass skum som medier gör gällande, finns det en fara i att han arbetar på riksdagen?

Jag är inget fan av konspirationer och jag tror faktiskt inte att ryska staten styr Putilov på något sätt. Men givet att Aftonbladet har på fötterna, vilket jag utgår ifrån, och det verkligen är så att Putilov skickat in den här debattartikeln – då tror jag snarare det är på uppdrag av en viss riksdagsledamot.

Det skulle inte förvåna mig det minsta. Men som sagt, jag vet inte, och jag blir i nuläget inte alls klok på den här soppan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag