Myndighet: Coronahanteringen kan skada Sverigebilden

Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Torsdag 23 apr 2020 2020-04-23
E-post 415

SVERIGE Myndigheten Svenska institutet har utökat sin bevakning av Sverigebilden i utlandet under coronakrisen. Fokus ligger på hur utländska medier rapporterar om den svenska coronastrategin.

– Det är oerhört mycket mer rapportering om Sverige än vanligt. Allt berör inte corona, men mycket gör det, säger Svenska institutets generaldirektör Madeleine Sjöstedt till SVT.

Det framgår att medier i flera länder har haft en kritisk inställning till den svenska strategin med relativt milda restriktioner.

– Vi såg för ett par veckor sedan att man i Tyskland hade många kritiska, negativa artiklar om Sverige. Framför allt våra grannar i Norden har en mer kritisk eller avvaktande hållning till den svenska strategin, och ibland direkt avog, säger Sjöstedt.

– I förlängningen kan det ju leda till negativa effekter, framför allt i relationen till våra grannländer. Det är väl därför vi får titta noga på det där.

SVT:s reporter frågar hur man förhåller sig till att den utländska kritiken mot Sverige kan vara berättigad, att det faktiskt kan finnas problem att uppmärksamma.

– Vi är en statlig myndighet och vi ska förmedla fakta. Vi har absolut ingen åsikt om den väg som Sverige har valt i pandemihanteringen är rätt eller fel. Och det vet väl kanske ingen.

Svenska institutet har tidigare varit i blåsväder, bland annat efter att ha upprättat en blockeringslista mot Twitteranvändare som i praktiken blev en sorts åsiktsregister.

Myndighetens sajt Sweden.se har fått kritik för att marknadsföra Sverige som ett bidragsland – något som ledde till att man senare tog bort information om de förmåner man kan få som illegal invandrare.

Läs även: Åkesson: ”Här gömmer sig regeringen bakom myndigheter”

Vi behöver ditt stöd

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen? Nyheter Idag får inte presstöd, i stället är det frivilligt att stödja oss. Vi hoppas att du tycker att det är värt det.

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag