Myndighet kampanjar mot näthat med debattörer som själva anklagats för att sprida hat

Foto: Skärmdump
  • Onsdag 4 Nov 2015 2015-11-04
E-post 455

INRIKES Statens medieråd lanserar idag en kampanj mot näthat. Det uttalade syftet med kampanjen är att förmå unga internetanvändare att vara kritiska, att inte ljuga, att inte såra någon och att våga säga ifrån. Men en genomgång av myndighetens samarbetspartners ger en bild av en något tvetydig kampanj.

Kampanjen har kommit till på initiativ av Europarådet och som ett led i den har bland annat en videofilm lagts upp på Youtube. Flera debattörer har dessutom värvats till kampanjen, en av dem är komikern Soran Ismail som förra året stängdes av från Sveriges Radio eftersom han i sändning sade att han ville ”döda Sverigedemokraterna”.

– Han säger till exempel att han vill döda Sverigedemokraterna. Oavsett vad man tycker om sakfrågan kan vi inte ha programledare i Sveriges radio som är så öppna med sina åsikter om ett riksdagsparti, sade Sveriges Radio P4:s kanalchef Lotta Mossberg till Aftonbladet förra våren.

Samarbetar med Nyheter24.se

No hate-dagen, som är idag, genomförs i Samarbete med nyhetssajten Nyheter24.se. Nyheter24.se har tidigare varit i blåsväder för sina kontroversiella skribenter och krönikörer. Förra hösten avslöjades att sajtens främste feministiska debattör, Mohamed Touzari, själv relativt nyligen är dömd för bland annat kvinnomisshandel och sexuellt ofredande. Och för två dagar sedan skrev Nyheter24.se-skribenten Teodor Stig-Matz att han vill ”fylla landet med IS-soldater” för att bli av med Sverigedemokraterna.

– Själva no hate-dagen genomförs i samarbete med Nyheter24, men kampanjen i stort görs inte i samarbete med någon annan utan av oss själva, berättar kampanjens projektledare Johnny Lindqvist för Nyheter Idag.

– Vi har köpt reklamutrymme på Nyheter24 och på andra sajter.

Ingen offentlig upphandling

Valet av Nyheter24.se som samarbetspartner har inte föregåtts av någon offentlig upphandling, trots att det rör sig om ganska stora summor pengar.

– Nej, det har det inte gjort för det är ett medieköp och vi gör medieköpen för att nå vår målgrupp, säger Lindqvist.

Lindqvist säger att myndigheten även är ute på skolor och informerar, men att den medieplattform man i huvudsak samarbetar med är Nyheter24.se. Anledningen till det är, enligt honom, att de når ut till många unga människor, vilka är målgruppen för kampanjen.

– Av de medieplattformar som finns har Nyheter24 störst andel unga människor, det är dem vi vill nå med kampanjen, säger han.

Nyheter24.se’s skribenter och journalister har själva uppmärksammats för att skriva om att de hatar män, att de hatar rasister, att de hatar sverigedemokrater och så vidare. Så sent som i förrgår skrev en av deras skribenter, i en artikel på sidan, att han ville fylla Sverige med terrorister från Islamiska staten för att bli av med Sverigedemokraterna. Är det något som stämmer med ert budskap?

– Nej, det är det absolut inte och vi gör heller inte någon sign off på deras innehåll utan vi arbetar med att nå deras besökare.

Lindqvist förtydligar därefter att förhoppningen med kampanjen är att folk kommer ställa sig upp mot hat ”oavsett vem det riktar sig mot”. Han säger också att det inte är en politisk kampanj som syftar till att legitimera hat mot vissa människor.

– Absolut inte. Inget hat är okej, säger han.

Men med tanke på valet av samarbetspartner, finns det inte risk att budskapet uppfattas som orwellianskt? Att det blir lite war is peace, freedom is slavery och hate is love?

– Det är inget som har nått oss faktiskt och det är bara en dag vi har vårt budskap på Nyheter24, alla andra dagar är vi på andra plattformar.

Men Johnny Lindqvist säger att Statens medieråd lyssnar på kritik, och att om det är många som hör av sig och är kritiska mot myndighetens val av samarbetspartners och hur budskapet kan komma att tolkas så kan det göra att man tänker om framöver.

– Om det var många som tyckte det så skulle vi tänka på det, säger han.

Så det handlar inte om att man får hata Sverigedemokraterna, men inte Socialdemokraterna. Att man får hata män, men inte kvinnor. Att man får sprida förakt mot svenskar, men inte invandrare? Det är inte det budskapet ni vill förmedla?

– Absolut inte.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag