Myndighetens coronasatsning: Kondomer i Afrika

Carin Jämtin. Foto: Fredrik Persson
  • Torsdag 16 apr 2020 2020-04-16
E-post

SVERIGE På grund av coronakrisen väljer biståndsmyndigheten Sida att satsa 20 miljoner kronor på att förbättra tillgången på preventivmedel och abortprodukter i Afrika. Det skriver man i ett pressmeddelande.

Sida uppger att stängda gränser och fokuset på att bekämpa covid-19 har gjort att andra hälsoområden har fått stå tillbaka. Man ser att tillgången på preventivmedel och abortprodukter minskar.

Generaldirektören Carin Jämtin, tidigare socialdemokratisk partisekreterare och minister, varnar för ”en kraftig ökning av hiv, oönskade graviditeter, osäkra aborter och ökad mödradödlighet”.

Myndigheten har därför valt att ge ett extra stöd på 20 miljoner kronor till organisationen DKT International som ska använda pengarna till att fylla på sina lager av bland annat kondomer och andra preventivmedel samt utrustning för aborter.

Läs även: Zackrisson: Dags att frysa biståndet

Sex länder ska få ta del av biståndet: Demokratiska Republiken Kongo, Etiopien, Kenya, Mocambique, Tanzania och Uganda.

I Kenya och Uganda ska man bland annat köpa in kondomer ”för att fylla på marknaden som redan finns och som sannolikt kommer att växa inom en snar framtid”.

– Vårt program är särskilt viktigt för utsatta kvinnor och flickor i regionen. Vi behöver möta effekterna av covid-19 snabbt – för att de ska kunna få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda – och själva ska kunna bestämma om, när och med vem de ska få barn, säger Carin Jämtin i pressmeddelandet.

Läs även: Sverige lägger 140 miljoner på coronakamp i u-länder – beredd satsa ännu mer

Nu behöver vi din hjälp

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen? Nyheter Idag får inte presstöd, i stället är det frivilligt att stödja oss. Vi hoppas att du tycker att det är värt det.

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag