Myndighetsskandal på Trafikverket – Anställda misstänks ha tagit emot mutor

Foto: Wikimedia commons
  • Fredag 20 okt 2017 2017-10-20
E-post 389

STOCKHOLM Flera anställda på Trafikverket misstänks för att tagit emot mutor under en utbildning anordnat av företaget Labcenter. Trafikverket har gjort en polisanmälan och de misstänka medarbetarna har inte tagits ur tjänst än.

Sexton anställda vid Trafikverket misstänks ha tagit emot mutor av ett företag i samband med en utbildning, det uppger Dagens Nyheter.

Tidigare har det rapporterats om anställda på Sjöfartsverket, Riksgälden och Transportstyrelsen som åtalanmälts för att tagit emot mutor i samband med utbildningar hos ett företag vid namn Labcenter. I samband med utbildningarna ska anställda ha erbjudits spelkonsoler, mobiltelefoner, presentkort eller surfplattor av kursarrangören.

Nu framkommer det även att 16 anställda hos Trafikverket misstänks ha tagit emot gåvor från arrangörerna i samband med kurser mellan 2013 och 2016.

Medarbetarna som tagit emot gåvorna har använt sakerna privat och har därmed haft personlig vinning av produkterna. På grund av detta har nu personalansvarsnämnden på Trafikverket polisanmält mottagandet av muta.

Enligt Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, ska myndigheten ha en strikt policy gällande gåvor och mutor. Denna policy ska samtliga medarbetare på Trafikverket vara informerade om.

– Vi ska ha ganska hög svansföring som myndighet och har en strikt policy för att inte vara påverkbara när det gäller gåvor och liknande. Om vi då får information om att det inte är så tar vi tag i det med en gång, säger Bengt Olsson, till Dagens Nyheter.

Bengt Olsson uppger att eftersom ingen av de 16 medarbetarna är dömda för något än så har de inte heller tagits ur tjänst från Trafikverket.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag