Mystiska kraftiga smällar över Uppsala idag på morgonen – polisen, försvaret, seismologer och SMHI larmades

Arkivbild: Uppsala slott. Foto: Paulius Malinovskis
Arkivbild: Uppsala slott. Foto: Paulius Malinovskis
  • Tisdag 17 okt 2017 2017-10-17
E-post 169

UPPSALA Flera kraftiga smällar skakade Uppsala idag på morgonen. Polisen skickade upp helikopter, Försvarsmakten kopplades in och seismologer följde aktiviteten via sina mätinstrument. – Det var jätteobehagligt! säger Uppsalabon Zoey Berglund.

Det var strax efter klockan sju idag på morgonen som Uppsalaområdet skakades av ett flertal mycket kraftiga smällar.

– Jag var ute med hunden precis då. Jag såg ljuset, jag såg blixten över hela himlen, den lyste upp överallt. Sedan kom den här otroliga smällen som jag kände ända in i bröstkorgen. Min hund som är skotträdd blev jätterädd, hon blev helt förstörd och jag också, berättar Uppsalabon Zoey Berglund för Nyheter Idag.

– Det var jätteobehagligt!

Deg var inte bara Zoey som blev uppskrämd. Många oroliga Uppsalabor ringde polisen med anledning av smällarna.

– Vi fick jättemycket oroliga samtal från allmänheten, berättar polisens presstalesman Lisa Sannervik.

– Man pratade om ljusfenomen, man pratade om luktfenomen, man pratade om detonation, fortsätter hon.

Polisen skickade upp sin helikopter för att se om den kunde lokalisera någon brand eller annan källa för smällarna. Försvarsmakten kontaktades för att se om de höll på med någon övning. Även SMHI tillfrågades om de hade någon förklaring till fenomenet.

Björn Lund är seismolog på Uppsala Universitet. Han säger till Nyheter Idag att deras seismometrar registrerade ett antal smällar över staden.

– Vi har registrerat någonting på de seismometrar vi har i närheten av Uppsala. Vi har en mitt i stan och där ser vi ett utslag fyra minuter över sju i morse. Sedan har vi en ute i Fiby som ligger två och en halv mil väster ut. Där har vi tydligare signaler, vilket kan bero på att det är så brusigt här inne i staden så det kan vara svårt att mäta. Sedan har vi även registrerat något i Flymyra som ligger två och en halv till tre mil norr om Uppsala, berättar han.

– Det är helt tydligt att det inte är jordbävningar, det ser inte alls ut som jordbävningssignaler. Det ser inte ut som större sprängningar heller, det skulle behöva vara en relativt kraftig sprängning för att synas så långt.

Björn Lund säger att signalerna ser något olika ut på från de olika seismograferna, vilket kan bero på hur de fortplantats genom luften eller marken. Han tror att det Uppsalaborna upplevde idag på morgonen helt enkelt var åska, även om han inte är helt säker.

– Problemet är att jag faktiskt aldrig har kollat. Det har aldrig varit någon sådan här uppståndelse kring åska förut, förklarar han.

Seismologerna har alltså inget tidigare åskoväder att jämföra med.

SMHI och polisen tycks också vara av uppfattningen att de mystiska kraftiga smällarna var åska.

– Det är ju åska i området och som det ser ut nu tyder det mesta på att det var åska, säger Lisa Sannervik.

– Vi har varit i kontakt med meteorologer, vi har haft helikopter uppe och det finns inget nu som talar för att det är något annat än åska, fortsätter hon.

Även Zoey Berglund tror att smällarna som skrämde upp henne och hennes hund var åska. Hennes sambo, som såg och hörde smällarna hemifrån, tror också han att det rörde sig om åska.

– Det var väldigt väldigt kraftig åska. Jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Zoey Berglund.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag