Nabil Fakhro skrev öppet brev till Sverigedemokraterna – Nu får han träffa Jimmie Åkesson

Nabil Fakhro till vänster och Jimmie Åkesson till höger. Foto: Privat samt Nyheter Idag
  • Måndag 21 Dec 2015 2015-12-21
E-post 583

MALMÖ Ett öppet brev till Jimmie Åkesson från Nabil Fakhro fick mycket stor spridning på Facebook där Åkesson bjöds in till Sularpsfarmen. Nu har Åkessons pressekreterare svarat i kommentarsfältet och meddelat att Åkesson kommer på besök. – Vi vill visa att bara för att man är invandrare eller muslim är man inte en mindre bra människa för det, säger Fakhro till Nyheter Idag.

Det började med ett öppet brev på Facebook till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson från företagaren Nabil Fakhro som driver Sularpsfarmen utanför Lund i Skåne. På gården odlas ekologiska grönsaker och verksamheten fungerar även som ett utflyktsmål för barnfamiljer. På gården finns lamm, kaniner, höns, papegojor och andra djur.

Från Rosengård i Malmö till skånsk bondgård – Nu vill han träffa Åkesson

Fakhro är uppvuxen i stadsdelen Rosengård i Malmö och har en bakgrund från Turkiet och Libanon. Han har tidigare arbetat som fastighetsskötare men driver sedan ett drygt år tillbaka verksamheten på Sularpsfarmen utanför Lund tillsammans med sin familj. I det öppna brevet på Facebook förklarar han varför ett möte med Jimmie Åkesson står högt på agendan.

”Min dröm just nu är att bjuda in dig till vår farm så att du verkligen får se med egna ögon att vi verkligen är en tillgång i Sverige. Vi tror på möten mellan olika människor, att olika kulturer kommer att föra Sverige framåt! Hat föder hat, kärlek föder ännu mer kärlek! Att skapa splittringar mellan olika grupper i samhället gör inte saken bättre, tvärtom så försämrar det bara klimatet”, skriver Fakhro i sin öppna inbjudan på Facebook.

Det öppna brevet fick mycket stor spridning med nästan 7000 delningar på måndagseftermiddagen. Och i kommentarsfältet hände det ingen kunde ana – Jimmie Åkessons pressekreterare svarar Fakhro att partiledaren gärna kommer på besök till bondgården.

”Å Jimmie Åkessons vägnar vill jag tacka för er inbjudan och vi kommer gärna och besöker er trevliga gårdsbutik. Jag har skickat ett meddelande till er med mina kontaktuppgifter. Vi ses hos er och God Jul”, skriver Mikael Eriksson, politisk sekreterare hos Jimmie Åkesson.

”Har blivit mycket hat i samhället”

Nyheter Idag har talat med Nabil Fakhro på måndagskvällen och han ser fram emot att få träffa Åkesson. Han berättar över telefon att han hoppas att det kan komma något positivt ur mötet med Sverigedemokraternas partiledare.

– Det har blivit mycket hat i samhället. Kan vi genom kärleken, genom mötena med andra människor, visa att vi vill ha en dialog istället för att smutskasta och hålla på, så tror vi att genom att vara öppen kan vi krossa fördomarna.

Vad tror du kommer bli resultatet av ett möte med Åkesson?

– Just nu vet jag inte, utan det får vi liksom se sen när vi träffar honom.

Har du några frågor du har tänkt att ställa till Åkesson?

– Det är klart att vi har en hel del frågor som vi kommer ta med honom där och då. Men framför allt vill vi visa att även om man är från Rosengård och är invandrare, kan man lyckas. Vi har åstadkommit något bra. Vi vill visa att bara för att man är invandrare eller muslim är man inte en mindre bra människa för det.

Det är ännu oklart vilken dag som Åkesson ska besöka Sularpsfarmen. Men Nabil Fakhro lovar att meddela på Facebook när det omtalade mötet kommer äga rum. Och även om mötet har en politisk underton går det alldeles utmärkt för Åkesson att ta med hela familjen till Fakhros gård.

– Det har blivit ett populärt utflyktsmål för barnfamiljer. De kan komma ut, titta på djuren, handla frukt och grönsaker, träffa oss och diskutera. Det har blivit en dynamisk mötesplats, säger Fakhro om gården.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag