Nacka kommun köper in bostadsrätter till nyanlända – står tomma

Grand Hotel i Saltsjöbaden. Foto: Holger Ellgaard / Wikimedia Commons
  • Tisdag 24 jul 2018 2018-07-24
E-post 1486

NACKA För att ha beredskap för mottagandet av nyanlända väljer Nacka kommun att köpa in bostadsrätter som kan delas ut. Idag äger kommunen 186 bostadsrätter varav 20 står tomma och kostar kommunen 1,2 miljoner kronor om året i hyror.

Nacka kommun har köpt in 186 bostadsrätter för att klara behovet av att tillgodose nyanlända med boende, bara det senaste året har kommunen köpt in 120 bostadsrätter. Flera av bostäderna står dock tomma och kostar kommunen över 100 000 i månaden i hyror, det uppger NVP.

Enligt bosättningslagen ska alla kommuner ta emot nyanlända och de första två åren som nyanländ erbjuder kommunen så kallade ”genomgångsbostäder”. Detta innebär i praktiken att kommuner måste på ett eller annat sätt ha bostäder att tillgodose nyanlända med. Nacka kommun har valt att hantera detta genom att bli en betydande aktör på den lokala bostadsmarknad och köpa up bostadsrätter.

Kommunen betalar höga hyror för dessa lägenheter och minst två av dem har stått tomma i över ett halvår, berättar en boende i bostadsrättsföreningen BRF Agaten Orminge.

– Det är ett slöseri när en massa ungdomar behöver ställen att bo i. Kommunen kunde väl låta andra bo i lägenheterna när de ändå står tomma, säger den boende till NVP.

LÄS ÄVEN: SD: Nacka kommun köper bostäder för 14 miljoner åt man med tre fruar

Kommunen äger totalt 186 bostadsrätter, varav 20 av dem står just nu tomma och hyran på de tomma lägenheterna ligger i snitt på 5140 kronor i månaden. För alla de tomma lägenheterna blir den månatliga kostnaden 102 800 kronor, dvs 1,2 miljoner per år för Nacka kommun.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag