”Någon ska alltid vara först”: Moderat öppnar för att styra med Sverigedemokraterna

Christian Sonesson (M). Foto: SVT Play
  • Onsdag 25 jul 2018 2018-07-25
E-post 877

STAFFANSTORP Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, säger att han kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet. Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tror att fler kommuner kommer att gå samma väg.

”Någon ska alltid vara den som är först med att säga det som alla redan vet och tänker”, skriver Christian Sonesson på sin Facebooksida. Han syftar på att Sverigedemokraterna har ett så stort stöd att det inte går att ignorera partiet längre. Sonesson öppnar till och med för att samarbeta med SD i sin kommun.

Han skriver att SD ligger nära Moderaternas politik i Staffanstorp med fokus på exempelvis låga skatter och en restriktiv syn på flyktinginvandringen. På frågan om han kan tänka sig att samarbeta med SD efter valet kan han därför bara svara ja.

”Varför skulle Moderaterna i Staffanstorp inte samarbeta med politiska företrädare som ligger oss nära i mångt och mycket?”, skriver han och fortsätter:

”Min ambition är att Moderaterna i Staffanstorp ska bli så stora som möjligt i det kommande valet. Men jag inser också att möjligheten till helt egen majoritet är svår och att samarbete troligen krävs. Då samarbetar jag helst med de partier som under den gångna mandatperioden agerat så likt oss Moderater som möjligt.”

Kommer Staffanstorpsmoderaternas utspel att påverka Moderaterna i övriga landet? Hur stora blir SD och M tillsammans? Och vad menar statsvetaren Stig-Björn Ljunggren med ”skitparti”? Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden och läs hans analys.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag