Nämndemän gav grekiska medborgare PUT i strid mot svensk lag – utreds för brott

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 1 sep 2017 2017-09-01
E-post 446

STOCKHOLM Tre nämndemän vid migrationsdomstolen i Stockholm utreds för brott sedan de i strid mot lagen beviljat två grekiska medborgare permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det uppmärksammar Sveriges Radio idag.

De tre nämndemännen är utsedda av Kristdemokraterna, Miljöpartiet respektive Socialdemokraterna. I maj i år ska de tillsammans med en rådman avgöra ett fall där Migrationsverket avslagit ett äldre pars ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Paret har större delen av sitt liv bott i Libanon men har enligt domstolshandlingar grekiskt medborgarskap.

Paret det handlar om är båda över 80 år gamla och i behov av sjukhusvård. Migrationsverket anser att det är Grekland som ska ombesörja och bekosta den sjukvården eftersom paret är medborgare där.

Rådmannen påpekar dessutom för nämndemännen att det inte finns rättslig grund för att bevilja paret uppehållstillstånd. Men de tre nämndemännen opponerar sig utifrån ett resonemang om ”tortyr” och att det är ”icke humanitärt” att utvisa folk till Grekland. Därefter röstas rådmannen ned och paret beviljas permanent uppehållstillstånd på grund av ”synnerligen ömmande omständigheter”.

Rådmannen kan inte göra annat än att skriva en skiljaktig mening i slutet av domen. Det saknas ”legala förutsättningar att meddela uppehållstillstånd till följd av synnerligen ömmande omständigheter”, konstaterar han i den.

Han upplyser dessutom om att även om man anser att det finns ”synnerligen ömmande omständigheter” så ska i sådana fall endaste ett tillfällig uppehållstillstånd utfärdas. ”Det nu meddelade avgörandet strider rent objektivt mot av Sveriges riksdag fastställd lag och utgör även ett tydligt avsteg från domareden”, skriver han.

Stängs av

I juni i år uppmärksammas den märkliga domen av Aftonbladets kolumnist Oisin Cantwell. Det skapas dessutom en tråd om den på Flashback.

Justitieombudsmannen läser om domen och beslutar inleda en förundersökning mot de tre nämndemännen. När Christian Groth, som är tillförordnad lagman vid förvaltningsrätten i Stockholm, får höra att det pågår en utredning stänger han av de tre nämndemännen.

– Vi fick kunskap om att det pågår en förundersökning mot tre av våra nämndemän och då säger våra regler att nämndemannadomare som är föremål för föremål för förundersökning normalt sett ska stängas av från vidare tjänstgöring under utredningstiden, säger han till Sveriges Radio.

En åklagare från Särskilda åklagarkammaren och poliser från Särskilda utredningar deltar i förundersökningen mot de tre nämndemännen. Det är oklart vad brottsrubriceringen kommer bli.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag