Nämndeman inför rätta för ersättningsfusk och fyllekörning

Bild ur förundersökningen.
  • Måndag 24 jan 2022 2022-01-24
E-post 335

GÖTEBORG Som kommunpolitiker drev han frågor om mångkultur och jämställdhet och blev klassad som ”miljömärkt” av Naturskyddsföreningen inför 2014 års riksdagsval. Dessutom satt han som nämndeman eftersom han, enligt egen utsago, ville delta i samhällsutvecklingen. Men nu ställs han själv inför skranket – åtalad för bedrägeri, grovt rattfylleri och smitning från olycksplats.

I maj 2020 inkom ett e-postmeddelande till Göteborgs tingsrätt från en anonym avsändare. Brevskrivaren nämner en nämndeman som skall ha begärt ersättning för inkomstbortfall för sin tjänst i tingsrätten trots att denne haft full lön för sitt ordinarie arbete i ledningen för en folkhögskola.

Den utpekade personen tjänstgjorde som nämndeman under åren 2008–2014 men hade på våren 2020 åter hittat dit. Han har även representerat Vänsterpartiet i kommunfullmäktige.

När tingsrätten begörde in nämndemannens gamla lönespecifikationer från arbetsgivaren stod det klart att denna aldrig fått något löneavdrag för de tillfällen då han suttit i rätten och följaktligen inte hade rätt till den begärda ersättningen som totalt uppgick till drygt 100 000 kronor. Han blev följaktligen entledigad från tjänsten.

Löneadminstratören på folkhögskolan där han under lång tid arbetat uppger i förhör att mannen aldrig upplyste dem om när han arbetate som nämndeman utan istället uppgav att han då arbetade hemifrån. När hon vid ett tillfälle informerats av rektorn om att mannen varit i domstolen ringde hon honom för att fråga hur många timmar han varit där, men då ville han inte berätta och skall ha blivit ”jätteirriterad” på löneadministratören för att hon ens ställde frågan.

I polisförhör nekar dock mannen till brott och visar sig ha ett ess i rockärmen.

– När jag började [på folkhögskolan], gjorde jag avtal med min rektor och avtalet gällde att jag ska tjänstgöra i olika uppdrag som politiker. Då satt jag i kommunfullmäktige och jag hade uppdrag på nämndeman, säger mannen i förhör.

Han förklarar att avtalet med rektor bestod i att han skulle kompensera arbetsgivaren med obetald övertid istället för att få avdrag på lönen, och kan visa upp ett tio år gammalt dokument som styrker vad han säger, undertecknat av dåvarande rektor.

Den tidigare rektorn uppger å sin sida i förhör att hon känner sig lurad av mannen och berättar att hon då hon undertecknade dokumentet var ny i Sverige och inte ens visste vad en nämndeman var eller hur ofta de tjänstgjorde.

Men 2019, inför mannens kommande period som nämndeman, skrivs ett nytt avtal där det tydligt framgår att löneavdrag skall göras för tjänstgöringstiden i rätten, men mannen anmäler aldrig att han skall dit och hinner få drygt 10 000 kronor utbetalade felaktigt innan tingsrätten tipsas om oegentligheterna, och för detta står han nu åtalad för bedrägeri.

Han är samtidigt åtalad för att ha tagit bilen när han var rejält alkoholpåverkad varvid han backade in i en parkerad bil och sedan lämnade platsen utan att ha identifierat sig för bilens uppretade ägare.

Rättegången mot den tidigare nämndemannen äger rum senare denna vecka.

Läs även: S-politiker dömd för bidragsbrott – deltog i antisemitisk demonstration med Jamal El-Haj (S)

Läs även: Man friades för våldtäktsförsök i skandaldom – nu utreds S-nämndemän internt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag