S-politiker dömd för bidragsbrott – deltog i antisemitisk demonstration med Jamal El-Haj (S)

Foto: Patrik Svedberg
  • Måndag 15 mar 2021 2021-03-15
E-post

SKÅNE Antisemitismen och extremistkopplingarna inom Socialdemokraterna fortsätter att plåga Stefan Löfven. En förtroendevald i partiet har nyligen dömts för bidragsbrott efter att ha blåst Försäkringskassan på föräldrapenning för vård av sjukt barn. Samma politiker har tidigare deltagit tillsammans med riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) i en anti-Israeldemonstration i Malmö som urartade i antisemitism.

Den förtroendevalda politikern dömdes i höstas till villkorlig dom och 10 800 kronor i böter för bidragsbrott. Politikern har vid 33 tillfällen mellan 2017 och 2019 sökt och fått ersättning för vård av sjukt barn trots att politikern inte varit hemma med sitt barn utan jobbat eller varit från jobbet av annan anledning.

Politikern, som har palestinska rötter, har i media profilerat sig med sin muslimska bakgrund och haft uppdrag som nämndeman i en tingsrätt i Skåne. Ett uppdrag som politikern lämnade i samband med brottsutredningen. Politikern har också haft uppdrag i sin kommun som ersättare i olika nämnder.

I Nyheter Idags granskning av politikern framkommer att denne vid flera tillfällen har deltagit i antisemitiska sammanhang.

2014 var politikern konferencier på en demonstration där slagord om att bojkotta Israel förekom. BDS-rörelsen, som förespråkar bojkott av Israel, är sedan 2019 klassad som antisemitisk av Tyskland.

2008 deltog den bidragsbrottsdömde S-politikern i en demonstration i Malmö mot Israel där flera öppet stödde terrororganisationen Hamas.

Deltog gjorde även riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S), något Sydsvenskan rapporterade om. El-Haj är en riktig röstmagnet för S i Malmö och fick mest personkryss i valet 2018. Men han är också känd för uttalanden om att judar i Malmö borde ta avstånd från israelisk politik. Att hålla judar ansvariga för staten Israels politik är antisemitism enligt IHRA:s arbetsdefinition.

Under demonstrationen i Malmö anklagade El-Haj Israel för ”statsterrorism”.

Sydsvenskan rapporterade om hur en företrädare för Islamiska kulturföreningen vrålade ”Länge leve intifadan”. Under demonstrationen syns även bilder på den israeliska flaggan där man bytt ut Davidsstjärnan mot ett hakkors. Bilden på flaggorna eldades sedan upp. Det gjordes också jämförelser mellan nazisternas behandling av judar med hur Israel behandlar palestinier.

Läs även: Löfven pressades om SSU och antisemitismen

Läs även: S-politikern försvarade Hamas och anklagade Israel för att mörda barn

Läs även: ”Krossa sionismen” skanderar SSU:arna med Ilmar Reepalu i spetsen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag