När svensk-iranierna själva får välja – SD klart största parti

  • Onsdag 20 jun 2018 2018-06-20
E-post 1986

SVERIGE När den persiskspråkiga nyhetssajten Stockholmian låter sina läsare rösta om vilket parti de stödjer inför valet vinner Sverigedemokraterna stort med 34,5 procent av rösterna. Miljöpartiet, Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna når inte ens upp till riksdagsspärren.

Stockholmian är en nyhetssajt som enligt egen uppgift har en läsekrets som till 97 procent består av persisktalande iranier som bor i Sverige.

När Stockholmian förra veckan genomförde en opinionsundersökning om hur läsarna planerade att rösta i det kommande valet i september blev SD överlägset störst med 34 procent av rösterna. På andra plats kom S med 27 procent, följda av M med 18 procent och V med 9 procent. I botten hamnar KD på 1 procent, MP och C med 2 procent, och L med 3 procent av rösterna. Antalet röster är i skrivande stund 1194 stycken.

Tidningen kommenterar resultatet med att ”En förklaring kan vara att iranier som flydde till Sverige i början och mitten av åttiotalet bestod för det mesta av sekulära högutbildade som flydde den islamiska regimen och själva upplevde den katastrof som islamister tillsammans med vänstern lyckades åstadkomma i landet.”

”Många av dessa svensk-iranier ser med oro på utvecklingen i Sverige och upplever Sverigedemokraterna som det enda politiska partiet som inser allvaret i läget och det hot som islamiseringen innebär för landets framtid.”

Stockholmians facebooksida har resultatet diskuterats under gårdagen, där vissa debattörer menar att SD är ett rasistiskt parti som inte är att lita på, medan en stor del försvarar SD och Jimmie Åkesson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag