Nära egen majoritet för ett konservativt block i ny mätning

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 21 Nov 2018 2018-11-21
E-post 1305

STOCKHOLM Både Liberalerna och Miljöpartiet åker ur riksdagen i senaste opinionsmätningen från Inizio. Det skulle kraftigt decimera de två traditionella blocken de rödgröna och Alliansen. I stället skulle ett teoretiskt konservativt block bestående av KD, M och SD vara överlägset störst och bara två mandat från egen majoritet.

Ett extra val skulle kunna innebära dödstöten för både L (3,9 procent) och MP (3,5). Det visar Inzios senaste opinionsmätning som gjorts på uppdrag av Aftonbladet. L:s minskning är väl inom felmarginalen – bara 0,1 procent – men gör att man liksom MP står utanför riksdagen. C (9,2) tappar 0,6 procentenheter.

Medan mätningen är dåliga nyheter för L och MP är KD (7,0) den stora vinnaren med en ökning på 1,1 procentenheter. Ebba Busch Thors parti gör sin bästa Iniziomätning någonsin. Även Ulf Kristersson har anledning att glädjas då hans Moderaterna (19,1) ökar med 0,9 procentenheter.

Ebba Busch Thor får frågan av Aftonbladet om hon gör någon tolkning av att C och L tappar samtidigt som KD och M ökar.

– Man ska vara försiktig att dra för stora växlar, det ser olika ut i olika mätningar. Men just vad det gäller den här mätningen så ser det ut som att det är uppenbart att vi belönas för att vi vill få igenom vår politik och att vi vill få igenom Alliansens politik. Vi ryggar inte från det vi tror vore genuint bäst för Sverige, trots att det är ett svårt parlamentariskt läge, säger Ebba Busch Thor till Aftonbladet.

SD (18,8) tappar 0,1 procentenheter.

Med både L och MP ur riksdagen skulle spelplanen kastas om totalt i riksdagen. Inget av de traditionella blocken skulle vara i närheten av egen majoritet. Den kvarvarande Alliansen skulle enligt Valmyndighetens valsimulator få 136 mandat. Det röda blocket skulle samla 141 mandat. Däremot skulle ett konservativt block bestående av KD-M-SD samla 173 mandat och bara vara två mandat från egen majoritet.

Ett block som Jimmie Åkesson hävdar är framtiden. Men något som både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor avvisar. De har hela tiden varit tydliga med att det är Alliansens politik som de vill regera med.

Mandatfördelning efter opinionssiffrorna i Inizio

Partiernas mandat:

Moderaterna: 74

Centerpartiet: 35

Kristdemokraterna: 27

Socialdemokraterna: 113

Vänsterpartiet: 28

Sverigedemokraterna: 72

 

Röda – S+V: 141

Alliansen – KD+M+C 136

Ett nytt konservativt block – KD+M+SD: 173

I riksdagen finns totalt 349 platser. För egen majoritet krävs 175 mandat.

Källor: Inizio/Aftonbladet och Valmyndigheten

Karin Nelsson, analyschef på Inizio uppger till Aftonbladet att trots att det är små förändringar bland partierna så har det varit en hel del rörelser av väljare mellan partierna. L-väljare har strömmat till M. M tappar i sin tur till både KD och SD. SD-väljare, i de fall de byter parti, går till S eller M.

Partisympatier enligt Inizio

Vänsterpartiet: 7,3 (-0,5)

Socialdemokraterna: 29,3 (-0,1)

Miljöpartiet: 3,5 (-0,3)

Kristdemokraterna: 7,0 (1,1)

Centerpartiet: 9,2 (-0,6)

Liberalerna: 3,9 (-0,1)

Moderaterna: 19,1 (0,9)

Sverigedemokraterna: 18,8 (-0,1)

Övriga: 1,8 (-0,3)

M+L+C+KD: 39,2 (1,3)

S+V+MP: 40,1 (-0,9)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag