Nära en dödsskjutning i veckan – ”En följd av det arbete som inte har gjorts”

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 23 dec 2020 2020-12-23
E-post 395

SVERIGE I juni 2018 sade justitieminister Morgan Johansson (S) att han skulle göra vad som krävdes för att ”knäcka gängen”. När 2020 nu lider mot sitt slut konstaterar polisen att antalet skjutningar i Sverige ligger på en fortsatt hög nivå och att fler har skjutits ihjäl i år än under förra året.

Nästan en dödsskjutning per vecka i Sverige. Det dystra faktumet konstaterar polisen i en text på sin sajt på onsdagen.

– Det vi ser är till stor del en följd av det arbete som inte har gjorts föregående år. Den stora utmaningen är de unga män som kommer från familjer med klanstrukturer där det finns delar som blodshämnd och heder samtidigt som man är en del av den svenska kulturen och där känner ett utanförskap, har dåliga skolresultat, psykisk ohälsa och narkotikamissbruk. Hela samhället måste jobba med de bakomliggande orsakerna för att minska våldet vi ser, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning.

Polisens egen statistik visar att det fram till den 15 december hade skett 44 dödsskjutningar i landet – två fler än under hela 2019. Antalet skjutningar överlag kommer också att öka i år.

Polisen har dock gjort vissa framsteg under året när det gäller att komma åt ledarna för de kriminella nätverken. Fransk polis lyckades knäcka krypteringstjänsten Encrochat vilket har bidragit till att närmare 200 personer nu sitter frihetsberövade i Sverige.

– Vi gör det svårt för de kriminella på många sätt. I den myndighetsgemensamma samverkan mot organiserad brottslighet arbetar vi också alltmer mot de kriminella aktörernas närstående. Det är viktigt att samhället i stort sätter gränser och inte tillåter felaktiga utbetalningar av bidrag till familjemedlemmar som försörjer de här gärningsmännen, säger Linda H Staaf.

Samverkan med kommuner och fastighetsbolag har också gett utdelning.

– Även om situationen vi har innebär många utmaningar har polisens arbete och samverkan med andra aktörer gjort att vi nu till exempel kan arbeta i flera av de värst utsatta områdena utan att utsättas för lika mycket angrepp som tidigare. En förutsättning för att fler goda krafter ska kunna agera i de utsatta områdena är att polisen kan ta sig fram obehindrat där och här ser vi en positiv utveckling, säger Linda H Staaf.

2018 intervjuades justitieminister Morgan Johansson av TT med anledning av en dödsskjutning, och sade då att han var ”fast besluten att ge polisen de resurser och den lagstiftning de behöver för att bekämpa den här brottsligheten”.

– Det är ett avskyvärt brott och det påminner oss igen om att vår viktigaste uppgift är att knäcka den organiserade kriminaliteten. Det är bara genom att fortsätta sätta hårt mot hårt som vi kan knäcka gängen, sade Johansson då.

Läs även: Fördubbling av antalet personrån mot pojkar i gymnasiet i Stockholm sedan 2018

Läs även: Westerholm: Ministern som kan omplaceras om Löfven gör en regeringsombildning – ”En huvudvärk”

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag