Näringslivets medieinstitut: SVT och SR underrapporterar orsakerna till krisen i Venezuela

Gatuprotester i Venezuela 2014. Bild: Andrés E. Azpúrua
  • Lördag 15 Dec 2018 2018-12-15
E-post 712

STOCKHOLM De statliga mediekanalerna SVT och SR ger en snedvriden bild av orsakerna till den pågående krisen i Venezuela, enligt en färsk granskning från Näringslivets medieinstitut.

Nu riktar Näringslivets medieinstitut kritik mot SVT och SR för hur de skildrar krisen i Venezuela. Institutet har granskat 137 publiceringar i de statliga mediekanalerna, och funnit att ”huvudsakliga faktorer till krisens uppkomst underrapporteras samtidigt som symtom beskrivs som orsak”.

Närmare bestämt är det den socialistiska omvandlingen av landet som enbart nämns som orsak till landets kris i tre av de publiceringar som granskats, medan oljepriset nämns som orsak hela 17 gånger, trots att oljepriset stigit de senaste åren. ”Att använda oljepriset som avgörande orsak till landets kris är missvisande” skriver institutet.

Läs mer: Socialismen i Venezuela: Diktatorn Maduro stänger gränserna för sitt eget folk

I hälften av inslagen nämns den höga inflationen, statsskulden och minskad produktion, men Näringslivets Medieinstitut påpekar att dessa är symptom på krisen, och inte orsaker.

Enligt Internationella valutafonden kommer Venezuelas inflation för 2018 uppgå till en miljon procent. Två miljoner invånare beräknats ha lämnat landet sedan 2014, vilket gör att det enligt FN närmar sig den flyktingmängd som kriget i Syrien orsakat.

Den ”bolivarianska revolutionen” i Venezuela inleddes av Hugo Chavez när han vunnit presidentvalet 1998 med avsikten att skapa en ”socialism för 2000-talet”. Ett kuppförsök mot Chavez slogs ned 2002, och de val som hållits i landet sedan dess har fått kritik av internationella observatörer, grannländer och EU.

Chavez avled i cancer 2013 och efterträddes av Nicolás Maduro. Maduro har dock inte åtnjutit samma folkliga popularitet som Chavez och har allt mer förlitat sig på militärens stöd.

En särskild polisstyrka bildades i oktober för att förhindra venezolaner från att lämna landet.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag