Näthatsgranskaren yrkar på fängelse för Lamotte

Journalisten Joakim Lamotte. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 26 apr 2021 2021-04-26
E-post 1126

Fängelsestraff och skadestånd kan drabba journalisten Joakim Lamotte för att han spridit uppgifter om att ”näthatsgranskaren” Tomas Åberg ägnat sig åt djurplågeri. – Blir det så blir jag väl en av få svenska journalister som fängslas för att säga det som är sant, säger Lamotte till Nyheter Idag.

Om den så kallade ”näthatsgranskaren” Tomas Åberg får som han vill kommer journalisten Joakim Lamotte sättas i fängelse. Det berättar Lamotte själv i en Facebookstatus där han återger vad Åbergs ombud sagt under en förberedande förhandling. Men Lamotte har inga planer på att backa från sin linje, berättar han.

– Åbergs advokat sade att de kommer ha ett yrkande om fängelse för min del, med motiveringen att jag återfaller i brott hela tiden. De menar vidare att det inte ser ut som att jag kommer sluta förtala honom. De vill att jag ska fängslas för att jag kallat Åberg för djurplågare bland annat.

Även om uppgifterna är korrekta och sanna om Åberg kan det ändå utgöra förtal om de är ägnade åt att sprida missaktning. Det blir helt enkelt en bedömningsfråga för tingsrätten att avgöra om det är försvarbart från Lamottes sida att påtala Åbergs tidigare klander och vandel.

– Det är flera saker de menar är förtal. Jag kan styrka varenda stavelse i det jag skrivit, det är inget som är osant.

Om du hamnar i fängelse, hur tror du det kommer bli?

– Jag tror inte jag kommer hamna på kåken. Men blir det så blir jag väl en av få svenska journalister som fängslas för att säga det som är sant. Det är en märklig situation.

Föreningen bakom näthatsgranskaren har fått bidrag från svenska myndigheter för sin verksamhet som bland annat handlat om att polisanmäla människor som yttrar sig kritiskt över svensk invandringspolitik. Stämningen med sikte på att sätta Joakim Lamotte i fängelse finansieras delvis av Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly, berättar Lamotte.

Stämningen mot Lamotte har bland annat uppmärksammats av journalisten Emanuel Karlsten som menar att Tomas Åberg kommer vinna. ”Det står ganska klart, redan nu, att Tomas Åberg kommer att vinna. Det behöver man inte vara juridisk expert för att förstå”, skrev han i en krönika på sajten Breakit förra året.

Choose your fighter Donera en slant!

Vill du att journalisten Joakim Lamotte sätts i fängelse?
Då kan du stödja Näthatsgranskaren via swish: 123 501 44 28 eller via bankgiro: 5232-9026

Vill du att journalister slipper straff för att de berättar sanningen?
Då kan du stödja Joakim Lamotte via swish: 1233561149 eller vi bankgiro: 5431-6872

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag