National Geographic kritiseras för dokumentär om Nordkorea

Foto: National Geographic/Youtube
Foto: National Geographic/Youtube
  • Onsdag 16 aug 2017 2017-08-16
E-post 7

USA Amerikanska National Geographic kritiseras för att ha publicerat en kort dokumentär om snowboardåkning i Nordkorea. Anledningen är att den anses skönmåla den kommunistiska diktaturen.

Det var i februari i år som de båda britterna Jamie Barrow och Jackson Kingsley besökte Nordkorea. Barrow är en relativt välkänd brittisk snowboardåkare och han ville prova att åka snowboard på den nordkoreanska skidanläggningen Masikryong som byggts på direktiv från Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

Med sig hade han Jackson Kingsley, en filmproducent som skapat en knappt 13 minuter lång minidokumentär från besöket. Dokumentären släpptes på Youtube i maj i år och handlar till större delen om andra upplevelser i landet än snowboardåkning.

I dokumentären får man se de båda britterna lägga blommor vid guldstatyerna av Nordkoreas framlidna ledare Kim Jong Il och Kim Il Sung, besöka museum, se ett jättefyrverkeri och kanske inte minst interagera med två unga kvinnliga nordkoreanska guider.

Att en känd brittisk snowboardåkare besöker Nordkorea har väckt kritik. Redan i februari i år kritiserades besöket av den brittiska Snowboardsajten Whitelines.

”Att besöka och publicera Masikryong ger regimen en legitimitet som den inte förtjänat”, menade sajten.

Under förra veckan återpublicerades dokumentären av National Geographic och nådde i och med det ut till mångdubbelt fler tittare än tidigare. Och i en tid där relationerna mellan USA och Nordkorea är extra spända har reaktionerna inte låtit vänta på sig.

”Allt som de här killarna upplevde var iscensatt från ögonblicket de landade till ögonblicket de reste hem. Varje jävla sekund”, kommenterar en person på Youtube.

”Det här var troligen den mest naiva och apologetiska dokumentär jag sett om Nordkorea”, skriver en annan.

”Varför reser ni dit? Ni stöder en brutal diktatur. Ni kommer inte lära er något. Ni är korkade”, skriver en tredje.

Andra är mer sarkastiskt lagda:

”Häftigt!!! Har ni inget inslag om de fantastiska spaanläggningarna i Nazityskland eller kanske ett besök till de historiska platserna i IS-kontrollerade Syrien, med en IS-guide? Det finns inget bättre än att ha kul medan ens värd mördar och torterar sina undersåtar utom synhåll!!!”

Även om reaktionerna till övervägande delen tycks negativa så finns det en och annan som frågar sig om den version av Nordkorea som kommer fram i västerländsk media verkligen är tillförlitlig.

”Regeringar över hela världen är likadana även här i Amerika ljuger de allihop och döljer sanningen för sina medborgare”, tycker en person.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag