Nationalekonom: 23 miljoner kronor för en gängkriminell

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Måndag 13 dec 2021 2021-12-13
E-post 129

SVERIGE En gängkriminell som är aktiv i 15 år kan kosta samhället 23 miljoner kronor – om inte mer. Det säger nationalekonomen Ingvar Nilsson i SVT:s Agenda.
– Det som verkligen blir för dyrt är att inte ingripa tidigt, säger han.

Ingvar Nilsson har räknat på gängkriminalitetens kostnad för samhället. Han slutsats är det är betydligt billigare att ingripa tidigt med olika förbyggande åtgärder än att inte göra det.

– Om vi gör någon tidig insats kring en ung människa på väg i fel riktning, så kanske prislappen är 100-200 000 kronor. Det tycker man är mycket, säger Nilsson.

– Men om man betänker att en genomsnittlig gängkriminell person i vårt perspektiv kostar kanske 23-25 miljoner kronor – eller om han är väldigt våldsintensiv 70-80-90 miljoner kronor – då ser man att det som verkligen blir dyrt, det är att inte ingripa i tid.

SVT skriver att beräkningen har gjorts med utgångspunkten att den gängkriminelle är aktiv i 15 år. Kostnaderna kommer både från brottsligheten i sig och från myndigheternas insatser.

Läs även: Morgan Johanssons attack på Stockholmspolisen: ”Har misslyckats att växa”

Läs även: Man gick till bajsattack mot poliser: ”Väldigt dålig i magen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag