Nationalsocialister tar mandat i Ludvika – ”Vi är som Vänsterpartiet”

Per Öberg, presstalesman för SMR. Foto: nordfront.se
  • Torsdag 2 okt 2014 2014-10-02
E-post

LUDVIKA Efter att den extrema organisationen Svenska motståndsrörelsen, SMR, lyckats kuppa in sig i kommunfullmäktige i Ludvika, bildar de nu parti. – Vi står för en nationell socialism, förklarar svenska motståndsrörelsens presstalesman Pär Öberg i telefon.

Organisationen Svenska motståndsrörelsen beskrivs i medier som en våldsam och högerextrem organisation. De har bland annat uppmärksammats för händelserna i Kärrtorp där de slogs med personer ur den autonoma miljön på vänsterkanten. Men när Nyheter Idag ringer till presstalesmannen Pär Öberg beskriver de sig själva som en slags socialister.

– Vi kommer publicera ett partiprogram inom kort, förklarar Öberg.

Svenska motståndsrörelsen har tidigare inte haft någon parlamentarisk plattform, men efter att ha lyckats kuppa in sig i fullmäktige på Sverigedemokraternas mandat blir de nu representerade i fullmäktige, berättar flera medier. Nyheter Idag har försökt ta reda på vilken politik de vill driva.

– Huvuddraget i vår politik är att vi vill värna vårt folk. Vi är en intresseorganisation för etniska nordbor.

Pär Öberg förklarar vidare att det inte bara gäller svenskar utan även alla nordbor i Finland, Norge, Sverige och Danmark. Öberg förklarar att de finns representerade i samtliga länder i norden, genom organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

– Vår vision är att vi vill göra norden till en nation. Vi är för ett enat norden som en enhet.

En nationalsocialistisk organisation

Ideologiskt har SMR hämtat inspiration från det tyska arbetarepartiet NSDAP som var aktivt i Tyskland när Adolf Hitler hade makten. Det är heller ingenting som Per Öberg hymlar med när vi pratar i telefon.

– Motståndsrörelsen är en nationalsocialistisk organisation. Vi har nationalsocialistiska grunder, förklarar han.

Hur ser ni på begreppet nazist?

– Det är ett nesligt epitet på en nationalsocialist. Det är som att säga gråsosse om en socialdemokrat.

Du tycker alltså det är en elak term?

– Ja, det kan man väl säga. När man säger nazist får man vibbar av Hollywoods bild av en nationalsocialist.

Öberg menar att den mediala bilden av nazister, eller nationalsocialister om man så vill, är felaktig. De är inte alls så hemska som de beskrivs i medier, förklarar han. Istället är det mediernas fel att folk har en så negativ uppfattning om nazister, om vi får tro Öberg. Men även sverigedemokraten Linus Bylund har kraftigt markerat gentemot SMR och Pär Öberg. På twitter har han kallat Öberg för ”Nazistparasit”.

– Vinnarna har skrivit historien sen 1945, därav har det också skrivits en nidpropaganda om nationalsocialismen.

Du tycker bilden av nationalsocialism är orättvis?

– Ja, definitivt. Den är inte bara fel, det är rena desinformationen.

Tre aktivister är åtalade för att försökt mörda en mörkhyad man, och förra året dömdes en aktivist för ett genomfört mord, enligt sajten Expo. Tidigare har även en annan aktivist dömts för att ha ofredat vänsterpartisten Daniel Riazat i Ludvika. Och det finns fler exempel på liknande händelser.

Många ser er som elaka och hemska grabbar?

– Det stämmer inte alls. Det är de som styr idag som är elaka. De som styr idag driver vår nation mot undergång.

Hur vill ni förbättra då?

– För det första ska förtjänster av folkets arbete också gå till folket och inte till några investmentbolag.

Det låter lite som vänsterpartiet?

– Ja, absolut. Resursfördelningsmässigt för vi en vänsterpolitik.

Hur skiljer ni er från vänsterpartiet?

– Vi bryr oss om vårt folk. De är för en internationell socialism, vi är för en nationell socialism. Vi vill hålla folket intakt, avslutar Per Öberg.

Även Vänsterpartiet kallar sig socialister och precis som SMR är många vänstersympatisörer engagerade på ett utomparlamentariskt plan. Tidigare kunde Nyheter Idag avslöja att förbundsordföranden i vänsterns studentförbund även haft engagemang i såkallad ”utomparlamentarisk vänster”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag