Nationellt prov i grundskolan anklagas för politisk indoktrinering om invandring

Olea Öksnes (t.v) och bilden från provet (t.h). Foto: Privat
  • Fredag 5 maj 2017 2017-05-05
E-post 3683

SVERIGE ”De flesta flyr för att leva på bidrag och slippa arbeta”, lyder en av frågorna till det nationella provet i samhällskunskap för elever i årskurs nio. Det berättar eleven Olea Öksnes för Nyheter Idag. Provet anklagas nu för politisk indoktrinering.

En bild som ser ut att vara tagen med mobilkamera har delats i sociala medier. På bilden syns en lång rad frågor som rör migration till Sverige där svarsalternativen är ”stämmer” samt ”stämmer inte”.

Enligt vittnesmål i sociala medier visar bilden det nationella provet i samhällskunskap till elever i årskurs nio. På skolverkets hemsida finns ingen information som ger svar på om frågorna på bilden är autentiska.

Däremot har Nyheter Idag talat med Olea Öksnes, 15, som själv går i nian på en grundskola i Sollentuna. Hon har sett bilden och känner igen frågorna, berättar hon.

– Jag kände igen delen genom att jag gjorde provet igår. Jag dubbelkollade även med flertalet vänner på olika skolor som själva var förvånade och de instämde i att det var samma prov.

I provet får eleverna bedöma olika påståenden om de stämmer eller inte. Ett av dessa påståenden lyder ”De flesta flyr för att leva på bidrag och slippa arbeta”. Ett annat påstående är ”En vanlig orsak till migration är att man vill bygga upp terrorceller i världen”.

Olea Öksnes är djupt kritisk till provets utformning.

– Jag anser det är fel då frågorna i sin helhet känns som propaganda. Jag vet personer som sagt att dom inte har koll rent statistiskt på vad som är rätt och fel. Jag anser frågorna bör vara sakliga och att vi i skolan får ta del av exempelvis rapporter från Brå. Jag vill gärna veta vad dom korrekta svaren är och vad som ligger till grund för det ställningstagandet.

SD-ledamoten: ”Det där borde vara straffbart”

Men det är inte bara Olea Öksnes som ställer sig frågande till det nationella provet. Det har även uttryckts kraftiga reaktioner från politiskt håll. SD-ledamoten i riksdagen Josef Fransson skriver på Facebook att ”indoktrinering ska påbörjas i tid”.

En som går ännu längre i sin kritik är riksdagsledamoten Jeff Ahl (SD). Han menar att det borde vara ”straffbart” att formulera ett prov på det sättet.

”Tjänstemannaansvaret tillbaka, det där borde vara straffbart! Skolan är inte en arena för indoktrinering, skolan är till för att göra barn allmänbildade och för att de snarast möjligast ska ut i produktion! (Samt in i armén såklart)”, skriver han på Facebook och fortsätter:

”Jag får känslan av att indoktrineringen eskalerat sedan jag lämnade skolan, även om det var riktigt illa även när jag florerade i skollokalerna”.

Är provet politisk indoktrinering?
12558 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag