Navalnyj avliden i ryskt fängelse

Bild: Michał Siergiejevicz/CC BY 2.0
  • Fredag 16 feb 2024 2024-02-16
E-post 0

Den ryska oppositionspolitikern och Putin-kritikern Aleksej Navalnyj har avlidit i ryskt fängelse, rapporterar den ryska kriminalvården.

”Den 16 februari 2024, i kriminalvårdskoloni nr 3, mådde den dömde A.A. Navalnyj illa efter en promenad och förlorade nästan omedelbart medvetandet”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande enligt SVT Nyheter.

Den ryska kriminalvården uppger att Navalnyj dödförklarades på platsen efter flera återupplivningsförsök, och Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger till ryska medier att man ännu inte vet vad som orsakats Navalnyjs död. President Putin uppges ha informerats.

”Vi träffade vår son i fängelset den 12:e. Han var vid liv, frisk och glad”, skriver Navalnyjs mamma Lyudmila Ivanovna Navalnaya i ett inlägg på Facebook.

Aleksej Navalnyj var internationellt känd som en av president Vladimir Putins främsta kritiker. I augusti 2020 blev han sjuk under en flygresa från Tomsk i Sibirien i augusti 2020 och fick vård på ett tyskt sjukhus där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, skriver TT.

Den 17 januari 2021 återvände han under uppmärksammade former till Ryssland där han greps direkt på flygplatsen. Han dömdes till fängelse för att ha brutit mot sin borgen. Följande år dömdes han till 9 års fängelse för förskingring och domstolstrots, och i augusti förra året till ytterligare 19 års fängelse för extremism.

Han avtjänade sitt fängelsestraff i en isolerad straffkoloni i Charp i Ryssland när han dog 47 år gammal.

För två dagar sedan skrev Navalnyj på plattformen X att han dömts till 15 dygn i isolering, vilket var den fjärde isoleringen under de mindre än två månader han varit i straffkolonin.

Läs även: Navalnyjs hån mot Putin efter skandaldomen: ”Kalsongförgiftaren”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag