Nazistiska Nordfront stöder Karkiainen: ”En kvinna av folket”

Bild: Edaen/CC BY-SA 4.0/Privat
  • Söndag 12 dec 2021 2021-12-12
E-post

”Folkfientlighet” ligger bakom drevet mot civilminister Ida Karkiainen efter Nyheter Idags avslöjande. Det menar nationalsocialistiska Nordfront. Enligt Nordfronts nyhetsredaktör Simon Holmqvist är det normalt för arbetarklass på landsbygden att heila och lyssna på Pluton Svea. 

Rättelse: I en tidigare version av artikeln angavs att Nordfront är Nordiska Motståndsrörelsens sajt. Detta är inte längre fallet enligt sajtens nyhetsredaktör Simon Holmqvist.

Civilminister Ida Karkiainen har under veckan fått stöd av opinionsbildare och aktivister på vänsterkanten efter Nyheter Idags avslöjande om att hon gjort en Hitlerhälsning på bild och att det nazistiska bandet Pluton Svea spelades i hennes lägenhet när hon var tonåring.

Läs även: Veckan då Hitlerhälsningar blev det nya normala

Argumentet till Karkiainens försvar varierar, från att hennes arm sträcks upp i luften av ett slumpmässigt skäl till att Hitlerhälsningen var ironisk eller ett försök att vara lite farlig.

Men Karkiainen får också stöd av nationalsocialistiska sajten Nordfront. I en artikel publicerad av sajten menar Nordfronts nyhetsredaktör Simon Holmqvist att ”Folkfientlighet” ligger bakom ”drevet mot #vårcivilminister”.

”Den nya civilministern är en kvinna av folket, sosse eller ej, och detta skrämmer slag på eliten som lider av en fruktansvärd folkfobi. De är rädda för folket ute i stugorna ”på landet”, för det folkliga och det normala” skriver Holmqvist, som menar att det normala bland arbetarklassen på landsbygden är att ”man lyssnade på Ultima Thule och Pluton Svea som ung och ”heilade” på fester”.

I en första version av artikeln omnämns inte Nyheter Idag som låg bakom avslöjandet.

”Min artikel var inte en kommentar om avslöjandet i sig utan mer om mainstreammedias/lögnpressens reaktion på den och därför nämns inte Nyheter Idag i just den artikeln (även om man kanske skulle kunna argumentera att er reaktion i det här fallet är liknande, trots att ni tillhör alternativmedia)” skriver Holmqvist till Nyheter Idag.

Sedan dess har texten uppdaterats med en länk till Nyheter Idags ursprungliga avslöjande.

Rättelse: Simon Holmqvist har hört av sig till Nyheter Idag för att påpeka att Nordfront inte längre är Nordiska Motståndsrörelsens sajt, utan numera är en ”fristående nationell och socialistisk tidning”.

Nordfront vänder sig också mot rubrikens beskrivning av sajten som ”nazistisk”. ”Det är en nationell och socialistisk tidning” skriver Holmqvist och tillägger att Nordfront ”vänder oss mot begreppet ”nazistisk” av flera skäl”.

Den tyska nationalsocialismen förkortades som ”nazism” av deras motståndare på 30-talet, och senare under kriget på 40-talet, då begreppet etablerades globalt. Förkortningen ”nazism” bygger på det österrikiska pojknamnet ”Ignatz”, som användes som ett skällsord om tröga och obildade personer från landsbygden.

Samtidigt är ”nazism” långt ifrån det första exemplet på när ett skällsord gett namn på en politisk rörelse. ”Tories”, som brittiska konservativa kallar sig, var från början en förolämpning som betydde ungefär ”stråtrövare”.

Eftersom ”nazism” är en allmänt vedertagen förkortning av ”nationalsocialism” låter Nyheter Idag begreppet kvarstå i rubriken men noterar Nordfronts invändning, och uppmanar dem att vända sig till Pressens Opinionsnämnd ifall de upplever sig ha utsatts för en publicitetsskada.

Läs även: Här heilar civilminister Ida Karkiainen till vit makt-musik

Läs även: Så hyllade civilministerns sambo Adolf Hitler

Lyssna även på: Hitlerhälsningen och hyckleriet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag