Nederländerna skickar militär till Saint Martin för att stoppa plundring efter orkanen Irma

Foto: Nederländernas armé/YoutubeFoto: Nederländernas arméFoto: Nederländernas armé
  • Fredag 8 sep 2017 2017-09-08
E-post

SAINT MARTIN Nederländerna har skickat soldater till den karibiska ön Saint Martin för att få stopp på plundring som brutit ut på ön sedan orkanen Irma drog fram över den.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte säger att fler soldater och poliser kommer skickas till Saint Martin efter rapporter om att människor beväpnade med vapen och machetes drar runt på gatorna, rapporterar BBC. Plundringen beskrivs som ”allvarlig” och på bilder i sociala medier ser man stora grupper av människor i full färd med att plundra orkanskadade byggnader.

Nederländernas armé skriver på sin hemsida att marinsoldater redan fanns på ön när Irma slog till. De får nu förstärkning för att upprätthålla lag och ordning medan räddnings- och uppröjningsarbetet pågår.

Förödelsen på Saint Martin uppges vara mycket stor efter att Irma dragit fram. Enligt den franska regeringen har två tredjedelar av husen på ön förstörts och de flesta är utan elektricitet och vatten. Även Frankrike skickar fregatter, flygplan och helikoptrar till det karibiska territoriet.

Annick Girardin, Frankrikes minister för översjöiska territorier, blev själv vittne till plundringen på nära håll.

– Vi måste omedelbart återställa lag och ordning på Saint Martin, säger hon.

Saint Martin delas sedan 1600-talet mellan Frankrike och Nederländerna där Frankrike kontrollerar den norra delen av den medan Nederländerna styr över den södra delen. Totalt bor omkring 80 000 människor på Saint Martin.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag