Nej, Dagens Nyheters artikel om högt förtroende var inget aprilskämt

En man i DNs telefonväxel hävdar att publiceringen alltså inte är ett aprilskämt. Foto: Faksimil dn.se
  • Fredag 1 apr 2016 2016-04-01
E-post 196

STOCKHOLM Idag den första april publicerar Dagens Nyheter en undersökning som påstås visa att dagstidningen har högt förtroende hos svenska mediekonsumenter. Många människor har i sociala medier utgått ifrån att artikeln är ett aprilskämt, men så är det alltså inte. – Jag skulle inte tro att det är ett aprilskämt, nej, säger en man i telefonväxeln hos DN.

Dagen till ära har tidningen Dagens Nyheter publicerat en artikel med rubrik ”Högt betyg till mediers trovärdighet”. I artikeln redovisas en undersökningen från mätinstitutet Ipsos där respondenterna fått svara på olika frågor som rör trovärdigheten för DN och medier generellt.

I artikeln redovisar DN att mediekonsumenterna har högt förtroende för den egna tidningen, ett påstående som fått ett flertal reaktioner i sociala medier om att det måste röra sig om ett aprilskämt.

Men när Nyheter Idag ringer till Dagens Nyheter för att undersöka saken, förefaller det som att de menar allvar med den publicerade artikeln.

– Jag skulle inte tro att det är ett aprilskämt, nej, säger en man i tidningens telefonväxel.

Nej, det är inget aprilskämt?

– Men ehh… ja, jag kan ju inte svara för hur det ser ut. Men det får ju de här Hans Rosén och Martin Jönsson svara för vad de har skrivit.

Hans Rosén är den journalist som skrev artikeln som redovisar resultatet från Ipsos-mätningen. Till den publiceringen har Martin Jönsson skrivit en artikel med rubrik ”Förödande siffror för alternativa ”sanningssägare”, där han slår fast att ifrågasättande av stora medieaktörer är ett hot mot demokratin.

”Om förtroendet för stora medier skulle rasa vore det oerhört allvarligt för demokratin. De som felaktigt påstår att detta sker attackerar, medvetet, demokratin. Låt oss glädjas åt att den tysta majoriteten verkar genomskåda det”, skriver Jönsson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag