Nekades att tala på Metoo-manifestation eftersom hon är med i Sverigedemokraterna

Foto: Flickr & Faksimil Facebook
  • Måndag 23 okt 2017 2017-10-23
E-post 1456

UPPSALA Jessica Holmeberg ville tala om våldtäktserfarenheter på en Metoo-manifestation i Uppsala. Till en början välkomnades hon av arrangörerna men när de fick reda på att Holmeberg är medlem i SD så portades hon från att tala.
– Som en liknelse kan vi ju tänka oss att vi skulle hålla en demonstration mot köttindustrin. Då blir det märkligt om en vd vid ett köttbolag är med och talar även om det vd:n säger bara handlar om hur korna ska må så bra som möjligt, säger arrangören Sara Fälting till SVT Uppsala. 

Jessica Holmeberg ville, på en Metoo-manifestation i Uppsala, berätta om sina erfarenheter av våldtäkter och övergrepp. Hon blev nekad att tala på manifestationen. Anledningen? Hon är sverigedemokrat. Det rapporterar SVT.

Till en början välkomnades hon med öppna armar av arrangörerna men när de sedan fick reda på att hon är aktiv i SD ändrades tongångarna. Då portades hon.

– Jag tog väldigt illa vid mig och blev såklart ledsen. Som jag har förstått ska ingen partipolitik vara inblandad, hade jag vetat det så hade jag inte hört av mig. Frågan är väldigt stor och viktig för mig och jag såg det som ett bra tillfälle att nå ut med min historia, säger Jessica Holmeberg till SVT Uppsala. 

Holmeberg säger att hon inte ämnade ta upp något partipolitiskt i sitt tal eftersom hon inte tycker att det har något med manifestationens syfte att göra. Istället anser hon att manifestationen syftade till att få kvinnor att visa stöd för varandra så att fler vågar berätta vad de utsatts för.

Arrangören Sara Fälting står på sig gällande sitt beslut att inte låta Holmeberg tala på grund av hennes partitillhörighet.

Enligt Fälting står Sverigedemokrater, i viss mån, för åsikter som går rakt emot den värdegrund som manifestationens arrangörer står för. 

Att Holmeberg inte ämnade att ta upp något partipolitiskt, spelar ingen roll enligt Fälting.

– Nej, men som en liknelse kan vi ju tänka oss att vi skulle hålla en demonstration mot köttindustrin. Då blir det märkligt om en vd vid ett köttbolag är med och talar även om det vd:n säger bara handlar om hur korna ska må så bra som möjligt, säger Sara Fälting till SVT Uppsala. 

Efter Holmeberg publicerat skärdumpar på konversationen mellan henne och Fälting, har Fälting nu fått utstå hatfulla kommentarer och personangrepp. Holmeberg tycker att det är oacceptabelt att folk trakasserar Fälting.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag