New York-terroristen Sayfullo Saipov kom till USA via mångfaldslotteri

  • Onsdag 1 Nov 2017 2017-11-01
E-post 762

USA 29-årige Sayfullo Saipov, som igår dödade åtta personer och skadade ytterligare ett dussintal i ett terrordåd i New York, bjöds in till landet via ett mångfalds­program. Det skriver USA Today.

Diversity Visa program, som det kallas, syftar till att öka mångfalden i USA genom att lotta ut uppehållstillstånd till invånare i länder som USA har liten invandring ifrån. Varje år delas på detta sätt 50 000 sådana uppehålls­tillstånd ut till människor som främst bor i länder i tredje världen och som är sugna på att flytta till USA.

Enligt en artikel i Washington Post från augusti i år är de flesta som får visum via programmet afrikaner. Systemet uppfattas av dess anhängare som en symbol för ”amerikansk generositet”.

År 2010 vann alltså Sayfullo Saipov på visum-lotteriet och fick flytta till USA från Uzbekistan. I USA har han de senaste åren kört lastbil och drev ett par företag inom åkerinäringen tills han igår utförde sitt ohyggliga terrordåd på Manhattan i New York där han mejade ned cyklister på en gång- och cykelväg.

Republikanerna har redan tidigare krävt att Diversity Visa program ska stoppas. Istället för att lotta ut 50 000 uppehålls­tillstånd varje år vill man ha ett meritbaserat system där endast de som anses ha gjort sig förtjänta av ett visum får det.

Gårdagens terrordåd kommer med största sannolikhet spä på kritiken mot visumlotteriet. Redan nu har president Donald Trump riktat skarp kritik mot systemet mot bakgrund av terrordådet och sagt att kontrollerna av dem som släpps in i landet skärps. Trump har dessutom attackerat den demokratiske senatorn Chuck Schumer för att han stöder mångfalds­programmet och, i förlängningen, enligt Trump möjliggjort terrordådet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag