New York Times hånas för att ha misstagit satirkonto på Twitter för Nordkoreas officiella kanal

Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump
  • Fredag 7 jul 2017 2017-07-07
E-post 14

USA New York Times citerade i tisdags satirkontot ”DPRK News Service” på Twitter i tron att det var Nordkoreas officiella nyhetskanal. Tidningen upptäckte och rättade felet redan samma dag, men hånas ändå för misstaget i sociala medier.

Det är nyhetssajten Gizmodo som uppmärksammar fadäsen. Den New York-baserade tidningen skrev i tisdags en artikel om Nordkoreas avfyrning av en interkontinental ballistisk missil samma dag och ville hitta officiella uttalanden från den nordkoreanska regeringen. Istället för att vända sig till exempelvis etablerade nordkoreanska nyhetsorganet KCNA, som både har en webbsida och en Youtubekanal, letade reportern efter inlägg på Twitter.

”DPRK News Service” lät tillräckligt officiellt och koreanskt, trots sina många uppenbart sarkastiska inlägg, och valdes som källa. Bland skriver Twitterkontot om hur Nordkoreas ledare Kim Jong-un vunnit hopprepstävlingar på en grundskola och om att USA har en dold bas på Mars där man håller kidnappade barn och att det tvingar Nordkorea att skärpa beredskapen på sin egen Marsbas.

Twitterinlägget som citerades hånade ett missiltest som utfördes i samarbete mellan amerikanska och sydkoreanska trupper i Sydkorea. När New York Times upptäckte misstaget infördes en rättelse och ”DPRK News Service” skrev en uppföljning om att landets kulturdepartement nu blockerat tidningen.

New York Times är inte ensamma om att missta ”DPRK News Service” för att vara en officiell nordkoreansk kanal. Tidigare har Newsweek, The Washington Post, Reuters, Huffington Post, Verge och Buzzfeed gjort samma misstag. Bakom satirkontot står enligt Newsweek två anonyma författare som även driver bloggen Popehat.com.

New York Times miss har även uppmärksammats av Breitbart. I kommentarsfältet till Breitbarts artikel är det många som gör sig lustiga över fadäsen.

”Om du är NyTimes och din talanglösa personal inte längre kan hitta på nyheter……då får man satsa på att använda skit som hittats på Twitter!!!” skriver en man.

På Twitter är det också många som gör sig lustiga över New York Times.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag