Nigel Farage avgår som partiledare för UKIP

Nigel Farage har avgått som partiledare för UKIP. Foto: Faksimil Sky News
  • Fredag 8 maj 2015 2015-05-08
E-post 45

KENT Efter en valnatt som både kan anses lyckad och misslyckad meddelade UKIP:s partiledare Nigel Farage en samlad presskår på fredagsförmiddagen att han avgår som partiledare för United Kingdom Independence Party.

Valnatten gick inte som planerat för konservativa UKIP och deras partiledare Nigel Farage. Trots uppbackning av fyra miljoner väljare gjorde det brittiska valsystemet, som utgår från enmansvalkretsar, att partiet i nuläget enbart har ett mandat i underhuset – ett mandat som inte tillhör Nigel Farage själv.

Under sin valkampanj förklarade Nigel Farage för brittiska medier att om han inte lyckades ta mandat i sin valkrets, sydostengelska South Thanet, skulle han avgå som partiledare för UKIP.

Trots att Farages huvudmotståndare, de konservativas kandidat Craig Mackinlay gjorde ett sämre val än 2010, fick UKIP-ledaren ändå se sig besegrad med nästan 3000 röster.

Strax innan halv ett, svensk tid, på fredagsmorgonen meddelade Nigel Farage att han, precis som han lovat, avgår som partiledare för kontroversiella UKIP, som framgångsrikt samlat konservativa, libertarianer och klassisk brittisk arbetarklass under sina vingar.

– Ni inom media är vana att ha partiledare som ger gränslösa löften som vi i slutändan inte håller, men jag är en man som håller vad jag lovat, jag bryter inga löften. Så jag kommer att skriva till UKIP:s nationella verkställande organ om bara några minuter och förklara att jag avgår som ledare för UKIP, förklarade Nigel Farage för ett pressuppbåd.

Den avgående partiledaren berättade även att han är både glad och ledsen över resultatet, särskilt då det inte gått en dag sedan 1994 som inte varit dominerad av hans ordförandearbete.

Fler partiledare avgår

Nigel Farage blir dock inte den enda partiledare som avgår. Medan UKIP rent siffermässigt gjorde ett kanonval tappade både Labour och Liberaldemokraterna stort. Särskilt Nick Cleggs socialliberaler anses av många brittiska medier så pass skadeskjutna att de inte skulle kunna delta i ännu en borgerlig regering likt den som bildades efter valet 2010. I nuläget ser det dock ut som att Torys kan gå mot en egen majoritet i underhuset, vilket skulle göra ett samarbete med Liberaldemokraterna onödigt för dem.

Även Labour-ledaren Ed Miliband väntas lämna in sin avskedsansökan inom kort. Under valnatten har partiet lyckats förlora i stort sett hela Skottland till socialdemokratiska Scottish National Party. Flera tunga Labour-namn har fått se sig besegrade av lokala secessionister likt 20-åriga stjärnskottet Mhairi Black.

Samtidigt som oppositionsledarna avgår en efter en är premiärminister Nick Cameron på väg till London och Buckingham Palace där han ska meddela drottningen att han är redo att forma hennes nya regering.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag