Nigel Farage: Den europeiska integrationen ”krossad” av Islands drag

  • Torsdag 15 jan 2015 2015-01-15
E-post 143

ISLAND EU knakar i fogarna och Island har ändrat sig. På fredag väntas parlamentet anta en resolution som gör att landet kan dra tillbaka sin ansökan om medlemskap. – Idén om den oundvikliga EU-integrationen har krossats, säger UKIP-ledaren Nigel Farage.

Islands ansökan om medlemskap i Europeiska Unionen kan komma att formellt återkallas redan i helgen. I en intervju med isländska public service-kanalen RÚV berättade Bjarni Benediktsson, partiledare för Självständighetspartiet och finansminister i den isländska regeringen, att hans parti skulle stödja en resolution vars syfte är att formellt dra tillbaka Islands medlemsansökan till EU.

Den europeiska integrationen krossad

Redan i april i fjol pausades förhandlingarna om det isländska medlemskapet, efter att valet vanns av en euroskeptisk och socialliberal regeringskoalition bestående av Självständighetspartiet och Framstegspartiet.

– Det vore orimligt att inte få det här gjort, sa utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson till Morgunblaðið tidigare i veckan.

Island ansökte om medlemskap i juni 2009 och förhandlingar satte igång året därpå. Men efter att ha arbetat sig ur den värsta krisen och även sett hur EU-bygget knakat i fogarna de senaste åren, verkar nu Island vara på väg bort från Europa.

– Det drag som de isländska myndigheterna nu gjort, tillsammans med det ökade motståndet mot EU i medelhavsregionen, visar att idén om den oundvikliga EU-integrationen har krossats, säger brittiske UKIP-ledaren Nigel Farage som en kommentar om det isländska läget, till The Parliament Magazine.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag