Nigel Farage tillbaka som partiledare i UKIP

Trots allt återvänder Nigel Farage som partiledare för UKIP. Foto: Faksimil Twitter
  • Tisdag 12 maj 2015 2015-05-12
E-post 129

STORBRITANNIEN Den brittiske högerpolitikern Nigel Farage avgår trots allt inte som partiledare för UKIP. Efter att partiets verkställande utskott sagt sitt har den hyllade euroskeptikern bestämt sig för att fortsätta leda partiet.

Det brittiska liberalkonservativa partiet UKIP behövde inte vara utan sin populäre ledare länge. Efter att i fredags ha avgått som lovat är Nigel Farage idag återigen tillbaka på ordförandeposten i sitt parti.

– UKIP:s nationella exekutiva kommitté vägrade att godta min avskedsansökan med hänvisning till partimedlemmarnas stöd till att jag skulle stanna, skrev Nigel Farage i en insändare publicerad i konservativa The Telegraph under tisdagen.

Det var efter valnattsnederlaget i valkretsen South Thanet, där UKIP-ledaren fick se sig besegrad av Tory-kandidaten Craig Mackinlay, som Nigel Farage förklarade att han inte tänkte fortsätta som ledare för högerpartiet. Detta var även något han redan innan lovat.

– Jag är en man som håller vad jag lovat, sa han då, och förklarade även att han genast skulle lämna in sin avskedsansökan till partiets nationella exekutiva kommitté.

Intern strid kan uppstå

Nigel Farages val att avgå som partiledare fick efter valnatten stöd av bland annat Douglas Carswell, UKIP:s enda parlamentsledamot. Under dagen har den forne Tory-politikern vägrat ställa sig bakom att Nigel Farages återinsätts som partiledare, skriver The Telegraph.

I brittiska medier spekuleras det nu i om det finns en risk att Carswell lämnar UKIP för att arbeta som partilös i parlamentet, alternativt för att kunna återgå till det Konservativa partiet.

Storbritannien viktigast för Farage

I sin insändare förklarar Nigel Farage att han förvisso sett fram emot att ägna sommaren åt fiske och promenader, men att det är viktigare att fortsätta leda partiet när dess medlemmar nu visat att de vill ha honom kvar.

– Stora strider närmar sig, och även om jag trott att en sommarledighet i alla fall skulle vara bäst för mig, så inser jag nu att partiet ändå kommer före mig, och faktiskt att detta land kommer före både, skriver han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag