Nigerian med falsk examen fick arbeta som sjuksköterska på flera svenska sjukhus
SVERIGE En 37-årig nigeriansk medborgare har fått arbeta som sjuksköterska på flera svenska sjukhus, trots att han saknar utbildning för det. Anledningen är att han med hjälp av ett flertal utländska falska examensbevis lyckats fuska till sig en sjuksköterskelegitimation från Socialstyrelsen.
Den 37-årige nigerianen fick sin legitimation godkänd i januari 2013. Sedan dess har han arbetat som sjuksköterska på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, Östersunds sjukhus, Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö och Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.
37-åringen hann på kort tid avverka flera sjukhus men fick ganska snabbt sparken från varje arbetsplats när det blev uppenbart att han helt saknade kvalifikationer trots sin legitimation. Han behärskade heller inte svenska språket särskilt bra.
– Det var tur att vi var lite paranoida över honom för det hade kunnat sluta riktigt illa. I normala fall har vi en introduktion i två veckor men med honom introducerade vi och introducerade vi, berättar Martin Lindgren, områdeschef på rättspsyk i Växjö, i polisförhör.
– Vi hade lite extra tålamod också med tanke på hans bakgrund, vi försökte vara lite extra schyssta. Det är man glad för idag.
Enligt Lindgren, som kan sägas vara lite av en expert på området, är nigerianen själv personlighetsstörd.
– Han gav dåliga vibbar redan tidigt. Vi jobbar ju mycket med personlighetsstörningar och man hade svårt att nå fram till honom, antingen blev han arg eller så hände det inget, säger han.
Socialstyrelsen utfärdade sjuksköterskelegitimation till 37-åringen sedan han skickat in examensdokument från Zurich University of applied science om avslutad sjuksköterskeutbildning i Schweiz, ett bevis om registrering som sjuksköterska i Schweiz utfärdat av Röda Korset i Schweiz samt ett anställningsavtal och arbetsintyg om anställning hos Emergency Unit vid Bern University Hospital i Schweiz.
Alla handlingarna har senare visat sig vara förfalskade.
Den afrikanske mannen har även examensbevis från sitt hemland Nigeria, men svenska myndigheter har inte lyckats utreda om de bevisen är äkta eller ej.
Ville bli läkare
Den 37-årige nigerianen hade fortfarande kunnat vara verksam som sjuksköterska på svenska sjukhus med rätt att bland annat ge mediciner till patienter, om det inte vore för att han även ville försöka fuska till sig en läkarlegitimation. Sommaren 2014 skickade han en ny ansökan till Socialstyrelsen och plötsligt hade han nu till och med läkarbehörighet utfärdad i Schweiz påstod han.
Handläggaren på myndigheten fattade misstankar och kontaktade universitetet i Zürich för att fråga om den nigerianske mannen verkligen hade tagit läkarexamen där. På så sätt uppdagades bluffen, när hans sjuksköterskeexamen granskades visade sig den också vara falsk. 37-åringens sjuksköterskelegitimation drogs in och han polisanmäldes för grov urkundsförfalskning.
”Vid kontakt med universitetet och två andra myndigheter fick socialstyrelsen till svar att denna person inte är registerad i Schweiz och har inte utövat något av yrkena”, står det i Socialstyrelsens anmälan.
Blev läkare i Norge
Men rättsväsendets kvarnar mal ibland långsamt och medan anmälan mot 37-åringen hamnade i högen av andra ärenden hos polisen i Sverige drog den nigerianske mannen vidare till Norge. Där lyckades han med de falska handlingarna ansöka om, och beviljas, läkarlegitimation innan myndigheterna fick veta att en utredning pågick i Sverige och legitimationen drogs tillbaka.
Den 37-årige nigerianen nekar emellertid till brott. Han påstår dessutom att han inte haft kontakt med myndigheterna i Norge eller försökt få ut en läkarlegitimation där.
Med hjälp av tolk förklarar han för polisen att det var ”några vänner” till honom som tipsade honom om att bättra på sitt CV med falska examensbevis eftersom han bott i Sverige i sex år och inte lyckats få något jobb.
– Med de här dokumenten kunde jag få jobb. Jag jobbade och kunde försörja min familj, det var allt jag ville, så att jag kunde åka till mitt hemland och säga att jag har ett bra jobb, säger han.