Niklas Svensson fintad av Stefan Löfven

Niklas Svensson (t.v) och Stefan Löfven (t.h). Foto: Nyheter Idag.
  • Torsdag 20 okt 2016 2016-10-20
E-post 177

STOCKHOLM Med bara två dagars varsel annonserar regeringen att statsminister Stefan Löfven tänker resa till Saudiarabien för bland annat överläggningar med företrädare för det saudiska kungahuset. Detta får Expressen-journalisten Niklas Svensson att surna till då det är för kort varsel för honom att söka visum för att eventuellt kunna bevaka på plats.

På torsdagen meddelar regeringen på sin hemsida att statsminister Stefan Löfven om bara två dagar ska resa till Saudiarabien. Väl där ska Löfven träffa företrädare för det saudiska kungahuset, men även landets utrikesminister och kommission för mänskliga rättigheter.

”Den 1 januari 2017 tar Sverige plats i FN:s säkerhetsråd. Högst upp på dagordningen finns Syrien vilket är ett viktigt skäl till att statsministern reser till regionen”, står att läsa på regeringens hemsida.

Svensson fintad – hinner inte söka pass

Expressen-journalisten Niklas Svensson reagerar på Twitter över att resan annonseras med kort varsel. Nyligen var Svensson på plats i Rom när 32 av regeringens högsta chefstjänstemän var på konferens, allt betalt av skattemedel. Men någon bevakning på plats i Saudiarabien kan inte Niklas erbjuda den här gången – det finns helt enkelt inte tid att söka visum, berättar han på Twitter.

Stefan Löfvens pressekreterare Jonatan Holst förklarar i ett SMS till Nyheter Idag att de inte kunde annonsera om resan till Saudiarabien ”förrän allt är klart”.

”Vi kan inte meddela om en resa förrän allt är klart. Och med denna resa var det många pusselbitar som skulle falla på plats innan så blev fallet”, skriver Holst.

Staten och kapitalet i samma flygplan

Det är inte bara Stefan Löfven, som representerar den svenska staten, som åker till Saudiarabien. Enligt Niklas Svensson ska även oligarken Marcus Wallenberg följa med till kungadömet i sällskap av Löfven. De bägge träffades nyligen på en stor fest i regi av maktbolaget Investor, ett bolag med intressen i Saudiarabien.

Våren 2015 sade regeringen upp ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien, något som skapade kraftigt försämrade relationer mellan länderna. Relationerna blev inte bättre av att utrikesminister Margot Wallström dessförinnan kritiserat Saudiarabien för att de dömt en bloggare till piskrapp, något som Wallström menat är ”medeltida” metoder.

De försämrade relationerna med Saudiarabien var på väg att skada flera svenska företag som årligen exporterar för miljardbelopp till diktaturen. Efter att regeringen skickade potentaten Björn von Sydow till Saudiarabien med uppdrag att förbättra relationerna länderna emellan har den diplomatiska krisen lugnat ner sig.

Nyheter Idag har även sökt Niklas Svensson för en kommentar. Artikeln är uppdaterad.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag