Nioåring misstänkt för inblandning i gängkriminalitet

Christoffer Bohman. Foto: Skärmdump från SVT
  • Tisdag 10 aug 2021 2021-08-10
E-post

SOLLENTUNA I dagens Sverige finns det barn som inleder sin kriminella bana redan när de är i åttaårsåldern. I Sollentuna misstänks en nioårig pojke göra ärenden åt äldre brottslingar, rapporterar SVT.

Christoffer Bohman, lokalpolisområdeschef i Sollentuna i norra Stockholms län, berättar att kriminaliteten kryper ned i åldrarna.

– Vi ser att redan vid åttaårsåldern är det många som lämnar den normativa planen med skola och jobb och intar en kriminell identitet, säger han till SVT.

Ett 20-tal skjutningar inträffade i Sollentunaområdet förra året.

– Vi har gärningsmän som är under 18, och det är ju fruktansvärt. Men sedan har vi yngre barn som inte är själva skytten men som vi misstänker förvarar vapen eller transporterar dem, säger Bohman.

– Och det gör man ju för att få den här platsen i nätverket, göra sig ett namn, visa att man kan, men även kanske tjäna pengar på det.

I Christoffer Bohmans område håller polisen på med att kartlägga en nioårig pojke som misstänks hantera narkotika och göra ärenden åt äldre gängmedlemmar.

– De äldre gör ju det här för att slippa hantera vapnet i så stor utsträckning som möjligt, för det är en risk att åka fast, och använder sig då av yngre som i vissa fall är straffria.

Läs även: Familj utpressades av gäng – tvingades fly: ”Som ett krig under ytan”

Läs även: ”Det är något märkligt med hur människor har vant sig”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag