Nobelstiftelsen nobbar SD – välkomnar diktaturer

Foto: Nyheter Idag / Cheongwadae, Blue House (Wikimedia Commons)
  • Fredag 6 Dec 2019 2019-12-06
E-post 3328

SVERIGE Sverigedemokraterna är portade från Nobelfesten med hänvisning till att partiet anses brista i respekt för mänskliga rättigheter. Samtidigt väljer Nobelstiftelsen att fortsätta bjuda in ambassadörer från diktaturstater, rapporterar TT.

Årets Nobelprisutdelning ser ut att följa samma mönster som tidigare år – SD får som enda riksdagsparti nobben medan inbjudningar går ut till samtliga utländska ambassadörer.

– Nobelstiftelsens rutin är att de som är stationerade i Sverige blir inbjuda till prisceremonin. Till banketten bjuds de som är ambassadörer för pristagarnas länder, säger Nobelstiftelsens presschef Mikael Östlund till TT.

Läs även: SD största partiet i Demoskop igen

Motiveringen till att särbehandla just SD är att partiet uppvisar ”bristande respekt för den grundläggande principen om att alla människor är lika värda och rättigheter – oavsett hudfärg, härkomst eller religion”.

Samtidigt har man inte haft några problem med att bjuda in exempelvis enpartistaten Kinas ambassadör. Även Nordkoreas ambassadör har stått på gästlistan under tidigare år, enligt Aftonbladet.

Aktivisten och debattören Kurdo Baksi efterlyser en mer konsekvent policy.

– Nobelsstiftelsen ska ha en konsekvent linje vad gäller mänskliga rättigheter. Jag tycker det är bra att man inte bjuder in SD men då borde man inte heller bjuda Kinas ambassadör eller Turkiets ambassadör. Det finns minst femton ambassadörer från despotiska stater, som inte har yttrandefrihet och respekt för kvinnor, och de borde inte bjudas, säger han till TT.

Läs även: Dräpande satir om SVT gör succé

Läs även: Greta Thunberg: ”Rasistiska och patriarkala system” bakom klimatförändringar

Bli prenumerant

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag