Nöjesguiden anklagas för rasism: ”Vita människors åsikter inte välkomna”

Nöjesguiden möter kritik och anklagas för rasism i sociala medier. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil ng.se samt Twitter
  • Tisdag 1 mar 2016 2016-03-01
E-post 971

STOCKHOLM Under parollen #Hatet har sajten Nöjesguiden låtit publicera en text av personerna bakom Twitterkontot ”Makthavarna” där rubriken förklarar att ”Hos oss är inte vita människors åsikter välkomna”. Nu möter sajten hård kritik i sociala medier med anledning av rubriken. ”Vilka fina rasister ni är”, skriver en kritiker på Twitter.

Sajten Nöjesguiden driver en kampanj som går under parollen #Hatet. Där uppmärksammas en rad kändisar som fått ta emot näthat och otrevligheter, något som bland annat läses upp i en video. Varje kändis, eller kändisduo, som uppmärksammas har en egen presentation och en av de presentationerna rör personerna bakom Twitter-kontot ”Makthavarna”.

Det är rubriksättningen och innehållet i ”Makthavarnas” presentation som möter skarp kritik i sociala medier. Rubriksättningen lyder ”Hos oss är vita människors åsikter inte välkomna”, något som tolkas som en sorts rasism av kritiker.

”Vi på Makthavarna är trötta på att personer som inte själva blir utsatta för rasism för vår talan och berättar om oss. Vi vill berätta själva. Därför skapade vi ett sammanhang där vi slipper vita pekpinnar, vita tårar och vita personer som tidigare alltid har satt agendan”, står bland annat att läsa i presentationen.

På Twitter beskriver de sig själva som ”en separatistisk plattform för rasifierade med ett intersektionellt perspektiv på antirasistiskt feminism”.

”Det blir värre och värre med rasifieringen”

Rubriksättningen och beskrivningen i texten uppfattas av kritiker som en slags rasism, riktad mot vita människor. I sociala medier, inte minst på Twitter, har detta uppmärksammats och flera användare riktar nu skarpa invändningar till Nöjesguiden.

”Vilka fina rasister ni är”, skriver en användare på Twitter.

En annan poängterar att det är fel att fokusera på hudfärg.

Den lokala SD-politikern Stefan Olsson tycker att det ”blir värre och värre med rasifieringen”.

Nyheter Idag har försökt nå Nöjesguiden för en kommentar, men hittills utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag