Nokia försvinner – byter namn till Microsoft Lumia

Nokias supersuccé på 90-talet, 5110. Foto: Denis Apel
  • Onsdag 22 okt 2014 2014-10-22
E-post

FINLAND Det som en gång var Finlands stolthet, mobiltelefonen Nokia, har nu dragit sin sista suck. Detta meddelar nu Microsoft i Frankrike på sin Facebooksida.

Sverige hade sin storhetstid med mobilmärket Ericsson under senare 1990-talet och en bit in på 2000-talet. Den stora konkurrenten hette då Nokia med sina telefoner riktade till det ungdomliga segmentet. Det gällde på den tiden att på allvar fånga upp den enorma potential i och med mobiltelefonens globala genomslag. Löstagbara frontskal och inbyggda mobilspel ledde till att Nokia blev störst på världsmarknaden. Ericsson gick ihop med SONY och försvann sedan helt ett par år senare. Nokia behöll sin dominans men tappade rejält i och med smarttelefonernas intåg. Den riktiga dödsstöten kom i och med lanseringen av Apples iPhone.

Sålda till Microsoft

I september 2013 såldes det som var kvar av en gång världens största mobiltillverkare till Microsoft för 50 miljarder kronor. Vad som var tanken med den fortsatta verksamheten var då oklart för utomstående. Så sent som i september i år lanserades två nya Nokia-telefoner, Lumia 730 och 830, men ser nu ut att bli de sista modellerna. En föraning av detta kan ha varit att Microsoft i juli annonserade storvarsel på bl a Nokia och att den interna utvecklingen av nya telefoner avslutades till förmån för Microsofts egna märke, Windows Phone.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag