Nord och Sydkorea har enats om att bära en och samma flagga under OS: ”Förenade Korea”

Nordkoreanska höjdare skålar. Foto: Kim Won-jin
  • Onsdag 17 jan 2018 2018-01-17
E-post 298

KOREA Nord och Sydkorea har enats om att bära en och samma flagga under nästa månads vinter OS. De båda länderna kommer bära ”det förenade Koreas” flagga och dessutom ställa upp med ett gemensamt landslag i hockey. 

Trots vissa politikers hot och utspel om ett eventuellt förestående kärnvapenkrig har nu Nord och Sydkorea enats om att bära en och samma flagga under kommande vinter-OS i Pyeongchag, i Sydkorea. Det uppger BBC.

Länderna ska bära ”det förenade Koreas” flagga under vinter-OS som kommer äga rum 9-27 februari.

Inte nog med det, de två länderna har dessutom kommit överens om att ha ett gemensamt hockeylandslag.

Samtalen som lett fram till de symboliska handlingarna är de första samtalen som hållits de senaste två åren.

Flaggan kommer att bäras under öppningsceremonin.

Beskedet kommer samtidigt som USA och Kanada håller en konferens om att trappa upp sanktionerna mot Nordkorea, en konferens där man valt att inte bjuda in stormakterna Kina och Ryssland. Detta har föranlett beska reaktioner från Peking. Det uppger ryska statstelevisionen RT. 

”Det är 2000-talet och alla är oroade över situationen och arbetar för att på ett korrekt och fredligt sätt lösa den koreanska halvöns kärnvapenfråga. Men vissa partier dammade av termen ”FN-kommandot” och sammankallade till ett möte där de huvudsakliga aktörerna i den koreanska kärnvapenfrågan inte är representerade”, ska Kinas utrikesminister Lu Kang ha sagt, enligt RT.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag