Nordea flyttar till Finland

Foto: Bengt Nyman
Foto: Bengt Nyman
  • Onsdag 6 sep 2017 2017-09-06
E-post 238

SVERIGE Nordea flyttar moderbolaget och sitt huvudkontor till Finland. Det meddelar storbanken i ett pressmeddelande.

Beslutet fattades vid ett styrelsemöte idag och uppges ha föregåtts av ”noggranna analyser” det senaste halvåret.

I och med flytten försvinner en av Sveriges största skattebetalare från landet. Enligt en sammanställning som SVT gjorde förra året betalade Nordea 1,7 miljarder kronor i skatt 2014. Endast H&M betalade in mer pengar till statskassan i skatt det året.

Anna Storåkers som är Nordeas Sverigechef dementerar emellertid spekulationer om att det handlar om skatteflykt.

– Verkligen inte. Vi kommer att fortsätta betala skatt på samma sätt idag som tidigare och vara en av Sveriges största skattebetalare, säger hon i pressmeddelandet.

Istället säger Nordea att det handlar om att man vill ha sitt huvudkontor i ett land som är medlem i EU:s bankunion. I somras uppgav finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att regeringen övervägde att ansluta Sverige till bankunionen med anledning av att just Nordea har sitt huvudkontor i Sverige.

– Nordea har valt att filialisera sig till Sverige vilket gör att vi får en ännu större banksektor i förhållande till vår ekonomi. Det gör att det kan finnas skäl att fundera på att dela risken med andra länder, sade Bolund till Dagens Industri.

En annan viktig faktor är att regeringen hotat höja den så kallade resolutionsavgiften, en avgift som tas ut av bankerna för att senare kunna användas vid en bankkris. Bankföreningen hävdar att avgiften egentligen är en förtäckt skatt eftersom pengarna går rakt in i statskassan istället för att fonderas. Nordea har ända sedan de höjda skatterna och avgifterna för finanssektorn först aviserades hotat med att lämna Sverige.

I mars i år sade finansminister Magdalena Andersson (S) att hon inte vill att någon verksamhet ska lämna Sverige, men att det ändå kunde vara bra för Sverige att slippa Nordea.

– Det finns fördelar om banken gör verklighet av planerna och flyttar. Risken för svensk ekonomi skulle naturligtvis minska. Om de lägger huvudkontoret i ett annat land minskar risken för svenska skattebetalare den dagen det blir en krasch, sade hon till Svenska Dagbladet.

Och nu flyttar alltså Nordea ifrån Sverige. Att storbanken lämnar landet möter kritik från borgerligt håll.

– Jag konstaterar att osäkerheten kring hur stora nya skatter som staten ska lägga på finanssektorn tyvärr gör att stora företag lämnar Sverige och Stockholm, precis i ett läge efter Brexit när vi skulle kunna bli ett nytt europeiskt finanscentrum, säger Lotta Edholm (L) som är oppositionsborgarråd i Stockholm i ett pressmeddelande från Liberalerna.

Enligt finska Hufvudstadsbladet flyttas ett hundratal jobb från Sverige och det nuvarande huvudkontoret i PK-huset i Stockholm till andra sidan Östersjön i och med flytten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag