Nordens statsministrar säger nej till stärkta gränser – Lövfen rädd att det ska hota EU

Stefan Lövfen, Sveriges statsminister. Foto: Arild Vågen
  • Fredag 7 nov 2014 2014-11-07
E-post 163

HELSINGFORS Storbritanniens premiärminister David Cameron lade under ett möte i veckan med de nordiska statsministrarna fram förslag om att minska den fria rörligheten i EU.  Detta avvisades av samtliga närvarande.

Den fria rörligheten inom EU innebär att varor, tjänster och människor ska kunna röra sig fritt inom EU och är en av de viktigaste grundstenarna i det överstatliga samarbetet. De positiva effekterna anges vara ökad handel och större frihet. Kritikerna menar att det leder till lönedumpning, ökad smuggling och ökad gränsöverskridande brottslighet. En annan tydlig effekt av den fria rörligheten är det utbredda tiggeriet som svept över Europa de senaste åren. Detta var dock inget som belystes av de nordiska ministrarna.

Stefan Lövfen ”Detta kan förstöra EU”

Reaktionerna på David Camerons förslag på att minska den fria rörligheten inom EU blev häftiga. Statminister Stefan Lövfen var särskilt bekymrad över att Sverige själv skulle få hitta lösningar på sina problem

– Jag tror det är fel för det betyder att varje land kan hitta egna lösningar på olika problem. Om du först skapar en gemensam marknad med gemensamma regler och sen ska länder ändra på detta själv, då menar jag att vi snart inte har en gemensam europeisk marknad, uppger Lövfen till BBC och poängterade att detta också kan komma att ”förstöra den Europeiska Unionen”.

Finlands statsminister Alexander Stubb beskrev å sin sida EU:s rörlighet som något heligt och tillade att Storbritannien ”borde få en en medalj för att ha bringat den heliga graalen” genom att öppna upp landets gränser mot Öst-Europa enligt BBC.

David Cameron var den enda ministern på mötet som tog upp sitt eget lands behov och förutsättningar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag