Nordiska motståndsrörelsen får Bokmässan att höja säkerheten

Ökad säkerhet på bokmässan. Bilden är ett montage. Foto: Alexander Lagergren
  • Torsdag 21 sep 2017 2017-09-21
E-post 0

GÖTEBORG Årets upplaga av Bokmässan i Göteborg skärper nu säkerheten med anledning av Nordiska motståndsrörelsens demonstration i närheten av mässan. Besökarna kan i år räkna med att få sina väskor genomsökta vid inträdet.

Säkerhetsarbete har alltid varit viktigt för Bokmässan som genom åren haft många inbjudna författare som på olika sätt varit hotade eller förföljda. Så sent som förra åren innebar Lars Vilks medverkan särskilda säkerhetsarrangemang. Men nytt för i år är väskkontroller.

Birgitta Jacobsson Ekblom är kommunikationschef på Bok & Bibliotek som arrangerar mässan. Hon förklarar att det är NMRs demonstration som ligger bakom de utökade säkerhetskontrollerna.

– Jag går inte in exakt på vad man letar efter men det är en väskkontroll, och vi har en lång tradition av att arbeta med säkerhet. Både med vår egen säkerhetsorganisation och med polisen och Säpo. Det är inget nytt att vi gör det, men nu har vi en ny situation som uppkommit med demonstrationen på lördagen, berättar hon för Nyheter Idag.

Väskkontrollerna kommer dock inte att vara begränsade till lördagen utan ska genomföras alla dagarna. Besökarna får därför räkna med att det kan ta längre tid att komma in.

– Ja, insläppet blir lite långsammare i och med att vi har väskkontroll, så det kan bli längre köer, men vi är noga med att berätta nu att man kan förköpa biljetter i appen, så då kan det gå fortare med insläppen.

Utöver väskkontrollerna kommer det att finnas mer synlig polisiär närvaro och mer synlig säkerhetspersonal.

– Det här är förebyggande arbete som vi ser som viktigt och som vi tror att många också uppskattar. Vi har märkt de senaste åren att det uppskattas när man har uniformerad polis på plats.

Birgitta Jacobsson Ekblom vill inte kommentera huruvida det framkommit några hot mot Bokmässan, men menar att ökad säkerhet är en del av utvecklingen.

– Jag tror att säkerhetsfrågorna kommer att bli viktigare i samhället över huvud taget. Vi ser att vi har ett mer polariserat samhällsklimat, och vi har också olika händelser i världen som gör att säkerheten står väldigt högt för många organisationer, företag och arrangörer.

– Alla ska kunna känna sig trygga på Bokmässan, sammanfattar hon.

Årets upplaga av Bokmässan äger rum 28 september till 1 oktober och väntas locka runt 90 000 besökare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag